Ga naar de inhoud
'Het recht heeft geschied'

Aanklachten seksueel misbruik tegen R.Kelly komen te vervallen

R.Kelly in de rechtbank in 2019. Beeld © ANP / Zuma Press

In de Amerikaanse staat Illinois zijn aanklachten om seksueel misbruik tegen de al veroordeelde zanger R. Kelly komen te vervallen. Openbaar aanklager Kim Foxx van Chicago vertelt dat R. Kelly al een uitgebreide straf boven het hoofd hangt, en hij daarom niet langer door de stad vervolgd wordt.

Openbaar aanklager Kim Foxx vertelde gisteren tijdens een nieuwsconferentie aan Amerikaanse media dat het 'recht heeft geschied' door twee eerdere veroordelingen tegen R. Kelly in de rechtbank en dat daarom besloten is om tien lokale aanklachten tegen de zanger te laten vallen. Dit schrijft de Los Angeles Times

Huidige celstraf

R. Kelly, die sinds 2019 een celstraf van 30 jaar uitzit, is een van de meest prominente Amerikanen die veroordeeld is na de opkomst van #MeToo.

Vorig najaar oordeelde een jury in Chicago dat hij ook daar schuldig is aan seksuele misdrijven en in die federale zaak doet een rechter eind februari uitspraak. Kelly, die eigenlijk Robert Sylvester Kelly heet, riskeert in de zaak nog eens 10 tot 90 jaar gevangenisstraf.

R.
Lees ook:
R. Kelly door jury schuldig bevonden in misbruikzaak Chicago

De zaak die nu van tafel is, begon in 2019 met een oproep van de openbaar aanklager Foxx. Zij vroeg slachtoffers naar voren te komen, die eerder misbruikt waren door R. Kelly.

Mogelijke teleurstelling

Vier zwarte vrouwen, van wie drie minderjarig waren toen ze misbruikt werden door Kelly, deden hun verhaal aan de aanklager. Foxx erkent tijdens een nieuwsconferentie dat de beslissing om de zaken nu alsnog te laten vallen voor deze slachtoffers 'misschien teleurstellend' kan zijn, zo schrijft The Los Angeles Times.

Dat hiertoe toch besloten is, zou komen door de 'uitgebreide straf' die Kelly op dit moment uitzit en de 'beperkte middelen en tijd' van het kantoor van de aanklager. 

R.
Lees ook:
R. Kelly door twee nieuwe vrouwen beschuldigd van misbruik