Ga naar de inhoud
Koranverscheuring

Nog twee landen roepen Nederlandse ambassadeur op matje om koranactie

Protest tegen korenverbranding in Libanon. Foto ter illustratie. Beeld © AFP / Anwar Amro

Naast de Nederlandse ambassadeur in Turkije, zijn ook de ambassadeurs in Indonesië en Pakistan op het matje geroepen vanwege een koranverscheuring in Den Haag. De aanleiding is een actie van de radicaal-rechtse groepering Pegida, waarbij een koran werd verscheurd.

De actie van Pegida zorgt al dagen voor geïrriteerde reacties. Zo moest het Nederlandse consulaat in Istanbul om veiligheidsredenen zelfs gesloten worden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de ambassades in Ankara, Jakarta en Islamabad nog wel open.

Voor enkele landen is het reisadvies ook aangepast. Wie naar Turkije, Tanzania, Jemen of Afghanistan reist, moet rekening houden met antiwesterse sentimenten, is op de website van Buitenlandse Zaken te lezen.

Nederlands
Lees ook:
Nederlands consulaat in Istanbul dicht voor publiek om dreiging

Het ministerie heeft van meerdere regeringen afkeurende verklaringen langs zien komen. Het gaat in ieder geval om Algerije, Bahrein, Egypte, Marokko en Qatar.

Koran verscheurd

De afkeurende reacties volgen op een actie van de radicaal-rechtse groepering Pegida. De voorman van de groep, Edwin Wagensveld, verscheurde op zondag 22 januari een koran. Hij was van plan een koran te verbranden, maar zag hier vanaf na een discussie met de politie. 

In Zweden werd een koran verbrand voor de Turkse ambassade in Stockholm.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ambassadeur in Turkije op het matje om koranprotest
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.