Ga naar de inhoud
Seksuele geaardheid

Aanhoudingen na zelfmoord gepeste Franse scholier, moeder 'kapot van verdriet'

De moeder van de overleden jongen.

Vier Franse tieners van 13 jaar oud zijn opgepakt omdat ze een schoolgenoot zouden hebben gepest. Die jongen, Lucas (13), pleegde begin januari zelfmoord. Volgens zijn moeder Séverine kwam hij tot die daad vanwege getreiter om zijn seksuele geaardheid. "Ik ben kapot omdat ik hem niet kon redden", zei ze vandaag tijdens een persconferentie.

Le Parisien schreef vanmiddag uitgebreid over het tragische verhaal. De vier opgepakte schoolgenoten, twee jongens en twee meisjes, zouden volgens de Franse aanklager 'alleen hebben toegegeven hun kameraad herhaaldelijk voor de gek te hebben gehouden'.

Lucas stierf op 7 januari, thuis in Golbey in de Vogezen. Volgens zijn ouders kwam hij tot zijn daad, doordat hij gepest zou zijn vanwege zijn homoseksualiteit. 

'Maar kinderen'

De zaak kreeg de afgelopen weken veel aandacht in Frankrijk. L'Indépendant schrijft dat de moeder van Lucas vandaag probeerde met haar woorden 'de gemoederen te bedaren': "Het zijn maar kinderen, misschien beseften ze niet dat het pijn deed. Pestkoppen moeten beseffen dat zelfs een woord pijn kan doen. Ze moeten stoppen."

Verder zei ze het werk van justitie af te wachten. In onderstaande video is te zien dat ze wel van mening is dat de school van Lucas niet genoeg deed.

Bekijk ook: Moeder Lucas: 'Ben kapot, omdat ik hem niet heb kunnen redden'

00:34

Eerder deze maand was de Franse minister van Onderwijs Pap Ndiaye erg geëmotioneerd toen hij sprak over de dood van Lucas: "Als een kind zijn leven beëindigt, zijn er geen woorden om de emotie, het verdriet, de pijn in uit te drukken," schreef France Bleu

Witte mars

Volgens de minister 'moet de strijd tegen pesten op school een prioriteit blijven'.

Verschillende Franse media schrijven dat zondag een soort stille tocht – een witte mars – gehouden wordt ter nagedachtenis aan de jongen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week