Ga naar de inhoud
Koran verscheurd

Nederlands consulaat in Istanbul dicht voor publiek om dreiging

Het Nederlandse consulaat in Istanbul. Beeld © Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee

Het Nederlandse consulaat in Istanbul, waar niet-Nederlanders onder andere terechtkunnen voor een visum, is tijdelijk dicht voor het publiek. Dat heeft te maken met een verhoogde dreiging van een aanslag op westerse doelen.

Hoe lang mensen niet terechtkunnen bij het consulaat, kan een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen. Het consulaat is nog wel digitaal bereikbaar.

Reisadvies

In Zweden en Nederland werden recent een koran verbrand en verscheurd. Die acties zouden volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken 'antiwesterse gevoelens' kunnen oproepen en leiden tot demonstraties en protesten. "Ook is er een verhoogde dreiging van een aanslag tegen westerse doelen", valt in het reisadvies van Buitenlandse Zaken te lezen.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ambassadeur in Turkije op het matje om koranprotest

Afgelopen weekend meldde het ministerie al dat Nederlanders in Turkije demonstraties en andere grote bijeenkomsten beter kunnen vermijden, omdat deze gewelddadig kunnen worden. Het ministerie heeft geen aanwijzingen dat er een dreiging richting individuele Nederlandse reizigers is.

Koran verscheurd

De voorman van de radicaal-rechtste groepering Pegida verscheurde op zondag 22 januari een koran bij een betoging in Den Haag. Om die reden werd de Nederlandse ambassadeur vorige week op het matje geroepen door de Turkse regering. Turkije eiste dat Nederland zulke 'provocerende acties' niet toestaat.

In Zweden verbrandde een rechtsextremist vorige maand een koran. Dat gebeurde voor de Turkse ambassade. De Turkse president Erdogan liet daarna weten dat Zweden niet hoeft te rekenen op de steun van Turkije bij het verkrijgen van het NAVO-lidmaatschap.

Zweden en Finland hebben samen een lidmaatschap aangevraagd na de Russische inval in Oekraïne.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS