Ga naar de inhoud
Kritiek op oorlog

Olesia wacht met anti-Poetin-tattoo en een enkelband haar straf af

Olesia tijdens een rechtszitting Beeld © CNN screenshot

De Russische Olesia Krivtsova is 19 jaar oud, zit op de universiteit van Archangelsk, heeft een anti-Poetin-tatoeage op de ene enkel en een enkelband om de andere. Dat laatste omdat de Russische autoriteiten vinden dat ze het Russische leger 'in diskrediet heeft gebracht en terrorisme verdedigt'.

Ze wordt door het regime vanwege haar kritische houding op hetzelfde niveau geplaatst als terreurbewegingen als IS en al-Qaeda, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. En dat alles vanwege een post op Instagram over de explosie op de Krimbrug in oktober, waarin zij ook de Russische invasie in Oekraïne afkeurt.

Bedreigd met voorhamer

Volgens haar moeder viel de politie op 26 december het appartement binnen waar Olesia woonde met haar man Ilja. De twee werden gedwongen op de grond te gaan liggen en zouden zijn bedreigd met een voorhamer. De agenten vertelden hun dat dat een 'groet' was van de Wagner-groep, het huurlingenleger waarvan president Poetin in de oorlog met Oekraïne gebruikmaakt.

Die voorhamer boezemt Olesia, en met haar vele Russen, enorme angst in, want daarmee executeert het huurlingenbedrijf verraders en onwilligen.

Dit
Lees ook
Dit beruchte huurlingenleger helpt Russen aan zeldzame terreinwinst

Huisarrest

Olesia werd vervolgens opgepakt en heeft momenteel huisarrest. Ze mag het appartement van haar moeder in Severodvinsk, in de regio Archangelsk, niet verlaten. Bovendien mag ze niet online, en het gebruik van andere vormen van communicatie is taboe.

Dit is overigens niet de eerste confrontatie van Olesia met de autoriteiten vanwege het publiekelijk uiten van haar mening. Afgelopen mei werd ze aangeklaagd omdat ze anti-oorlogsposters verspreidde.

25
Lees ook
25 martelkampen ontdekt in bevrijde Oekraïense stad Charkov

Meer van dit soort zaken

Volgens haar advocaat kan ze tot drie jaar gevangenisstraf krijgen voor haar kritiek op het Russische leger. Voor de terrorismeaanklacht kan ze zeven jaar in de cel belanden. Haar advocaat hoopt dat de zaak met een sisser afloopt en dat Olesia er met een boete vanaf komt.

Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD-Info zijn er in 2022 in Rusland ten minste 61 zaken aangespannen op beschuldiging van 'rechtvaardiging van terrorisme' op social media. 26 daarvan hebben geleid tot een veroordeling. Olesia's moeder zegt dat het Russische bewind met de zaak van haar dochter een waarschuwing wil geven. Ze vindt dat Olesia 'publiekelijk gegeseld' wordt omdat ze voor haar mening durft uit te komen.

Bekijk ook - In dit Oekraïense dorp kan niemand meer wonen: 'Met een bulldozer platgooien en opnieuw beginnen'

03:34
De Russische bezetting trekt een spoor van vernieling door het oosten van Oekraïne. In sommige dorpen is zo hard gevochten dat er geen enkel huis meer overeind staat.