Ga naar de inhoud
Dikke darm en anus

Zeespinnen kunnen afgehakte billen en geslachtsdelen terug laten groeien

De jongen van de zeespin Pycnogonum litorale kunnen hun achterwerk laten teruggroeien na amputatie. Beeld © Georg Brenneis

Dat sommige geleedpotigen ledematen kunnen laten teruggroeien als ze zijn afgesneden, was al bekend. Maar een Duitse wetenschapper heeft nu ontdekt dat zeespinnen zelfs in staat zijn om hun billen en geslachtsdelen terug te laten groeien.

De bijzondere ontdekking werd gedaan door Gerhard Scholtz van de Humboldt University in Berlijn. Onder meer Nature schrijft over het onderzoek.

"Niemand had dit verwacht", zegt Scholtz tegen de wetenschappelijke nieuwswebsite Phys. Voor het onderzoek werden verschillende achterpoten en achterwerken van 23 jonge en volwassen zeespinnen geamputeerd.

Dikke darm en anus

Bij de volwassen zeespinnen groeide niets terug, maar zij bleven nog wel zeker twee jaar in leven. Bij het grootste gedeelte van de jonge zeespinnen groeide alles, of bijna alles, terug. Onder meer de dikke darm, de anus, het spierstelsel en delen van voortplantingsorganen werden volledig vernieuwd. Ze leefden daarna nog lang verder.

Opvallende
Lees ook:
Opvallende ontdekking: spinnen lijken te dromen

Het terug laten groeien van ledematen is geen onbekend fenomeen bij geleedpotigen. Zo kunnen duizendpoten, normale spinnen en andere insecten poten laten teruggroeien.

Volgens de wetenschapper kunnen krabben ook zelf een ledemaat afzetten, bijvoorbeeld als ze worden aangevallen. Om later gewoon weer een nieuwe te maken. En platwormen hebben maar een paar overgebleven cellen nodig om hun hele lichaam opnieuw te bouwen.

Ook bij mensen?

"We hopen dat dit mechanisme in geleedpotigen ons kan helpen bij de medische behandeling van ledemaatverlies of vingerverlies en dergelijke bij mensen", zegt Scholtz. "We proberen nu te achterhalen hoe het teruggroeien bij geleedpotigen werkt."

Bekijk ook: Zombiespinnen als piepkleine grijpmachines

01:02
Deze spinnen worden gebruikt voor een proef. Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om van dode spinnen grijpmachines te maken. Dat werkt volgens hen verbazingwekkend goed.