Ga naar de inhoud
Uitspraak in documentaire

Boris Johnson: 'Poetin dreigde raket op me af te vuren'

Boris Johnson aan het bellen, ter illustratie. Beeld © ANP / eyevine

De voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, zegt dat in een telefoongesprek vlak voor de Russische inval in Oekraïne, Vladimir Poetin een raket op hem af dreigde te vuren. Hij vertelt dit in een documentaire die vandaag wordt uitgezonden op de BBC.

De BBC schrijft dat Boris Johnson vertelt: "Hij bedreigde me op een gegeven moment een beetje en zei: 'Boris, ik wil je geen pijn doen maar als ik een raket inzet, is dat zo gebeurd.' Of iets in die trant."

Johnson vertelt dit in de documentaire, die gaat over de groeiende spanningen tussen de Russische leider en het Westen in de jaren voor de invasie in Oekraïne.

Poging tot onderhandeling

Johnson voegt aan deze uitspraak toe dat hij denkt dat de Russische president inhaakte op zijn pogingen om tot een onderhandeling te komen, gezien Poetin op een relaxte toon tegen hem sprak. Maar of het een oprechte dreiging was of niet, dat weet niemand zeker. 

Premier
Lees ook:
Premier Johnson: Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945

NAVO

In het betreffende gesprek zou Boris Johnson geprobeerd hebben om Poetin te overtuigen dat er geen concrete plannen waren om Oekraïne toe te laten tot de NAVO, schrijft de BBC. 

Daarbij zou hij in het gesprek de Russische president hebben gewaarschuwd dat een invasie van Oekraïne juist zou leiden tot 'meer NAVO, niet minder NAVO' aan de Russische grens. 

Documentaire

Verdere details over het telefoongesprek, dat plaatsvond vorig jaar in februari, zullen onthuld worden in de documentaire van de BBC. 

Britse
Lees ook:
Britse premier Johnson bezoekt Oekraïne en praat met Zelenski