De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag opnieuw duidelijk gemaakt dat Turkije niet makkelijk akkoord zal gaan met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Hij hintte op televisie op een Turks veto voor alleen de Zweedse aanvraag. "Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland. Het zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen", antwoordde de Turkse leider op een vraag van een jonge kiezer over de kandidatuur van beide landen.
Erdogan voelt vooralsnog niets voor de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap. Hij wil dat de Scandinaviërs eerst de daar wonende Koerden uitleveren die Ankara als terrorist beschouwt of als betrokken bij de mislukte couppoging in 2016.
De verbranding van een koran door een extreemrechtse Zweeds-Deense politicus voor de Turkse ambassade in Stockholm sterkte hem bij die opstelling.

De Zweedse premier Ulf Kristersson zei afgelopen week dat hij de dialoog met Turkije zo snel mogelijk wil hervatten. De Finnen willen het liefst samen met het buurland lid worden van de NAVO, maar als dat te lang zou gaan duren overwegen ze zich alleen aan te sluiten.
Behalve Turkije heeft ook Hongarije nog geen besluit genomen over de toetreding van Zweden en Finland. Het parlement doet dat naar verwachting in februari.

De Russische invasie van Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat Zweden en Finland zich niet langer veilig voelen voor Poetins expansiedrang. Door zich bij de NAVO te voegen, krijgen de twee Scandinavische landen veiligheidsgaranties: oftewel de verzekering dat zij door een militair sterk bondgenootschap worden verdedigd bij een vijandige aanval.
Historisch
De toetreding zou historisch zijn. Zo is Zweden al ruim 200 jaar neutraal, de laatste oorlog waarin de Zweden vochten was in 1814 ten tijde van Napoleon. En Finland sloot in 1948 een akkoord met de Sovjet-Unie waarin het beloofde om zich niet bij een militair bondgenootschap aan te sluiten, in ruil voor onafhankelijkheid. Dat 'vriendschapsverdrag' eindigde overigens, net als de Sovjet-Unie zelf, in 1992.