Ga naar de inhoud
Anthony van Dyck

In Amerikaanse schuur gevonden schilderij levert miljoenen op

De studie van Van Dyck Beeld © Sotheby's

Een schilderij uit de vroege 17e eeuw, dat in een Amerikaanse schuur werd gevonden, is op een veiling verkocht voor 3,1 miljoen dollar. Het gaat om een studie van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck, die in zijn jeugd werkte met Peter Paul Rubens.

Het stuk is een studie die Van Dyck maakte voor zijn schilderij St Jerome, dat in het bezit is van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het werk toont een naakte oudere man die op een kruk zit. Het is een van de slechts twee grote studies die Van Dyck maakte van levende modellen.

Peter Paul Rubens

Het is waarschijnlijk geschilderd tussen 1615 en 1618, toen Van Dyck nog een jonge kunstenaar was en samenwerkte met Peter Paul Rubens in Antwerpen.

De studie is pas onlangs geïdentificeerd als een werk van Van Dyck, meldt het veilinghuis Sotheby's.

Eric
Lees ook:
Eric (57) denkt kostbaar schilderij gevonden te hebben in kringloopwinkel

Het stuk werd in 2002 ontdekt in de schuur van een boerderij in het plaatsje Kinderhook, in de Amerikaanse staat New York. De man die het vond, Albert Roberts, was een gepassioneerd verzamelaar van 'verloren' stukken. Hij kocht het in slechte staat verkerende schilderij voor slechts 600 dollar. 

Na zijn overlijden in 2021 is het nu door zijn erfgenamen geveild. De opbrengst gaat naar een stichting die de overleden verzamelaar had opgericht om kunstenaars te steunen.