Ga naar de inhoud
Harde straffen

Israël kondigt acties aan na schietpartij op synagoge

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, samen met zijn minister van Financiën Bezalel Smotrich. Beeld © ANP / Editorial / AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil meer wapenvergunningen afgeven aan burgers. Dat is een van de uitkomsten van een spoedoverleg van het Israëlische kabinet naar aanleiding van onder meer de schietpartij in een synagoge in Oost-Jeruzalem waarbij zeven dodelijke slachtoffers vielen.

Netanyahu zei 'krachtige, snelle en nauwkeurige maatregelen' te nemen na de schietpartij en een ander incident, waarbij een 13-jarige Palestijnse jongen op twee mensen schoot. 

Het net aangetreden kabinet ging ook akkoord met maatregelen de families van de daders, die daardoor bepaalde sociale zekerheden zullen verliezen. Ook worden hun huizen ontruimd en gesloopt.

Palestijnse
Lees ook:
Palestijnse autoriteiten: zeker 9 doden door Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

De schietincidenten deden zich voor na grote onrust over een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Bij die operatie kwamen negen Palestijnen om het leven. De inval van donderdag was volgens VN-experts de dodelijkste in bijna twintig jaar.

Israël kondigde gisteren ook aan de aanwezigheid van het leger op de bezette Westelijke Jordaanoever te versterken. Wel riep Netanyahu mensen op het recht niet in eigen handen te nemen. "We zijn niet uit op escalatie maar bereiden ons voor op elk scenario", zei de premier, die zwaar wordt bekritiseerd in eigen land.

Massale protesten

Gisteren gingen opnieuw tienduizenden Israëliërs in onder meer de steden Tel Aviv en Jeruzalem de straat op om te demonstreren tegen de huidige regering. Zij zijn tegen de plannen van het kabinet om te toornen aan het rechtssysteem in het land. 

De minister van Justitie wil dat een meerderheid in het parlement, momenteel uiterst rechts en conservatief, wetgeving moet kunnen goedkeuren, ook al zou die volgens het Hooggerechtshof in strijd zijn met de grondwet. Tegenstanders waarschuwen dat uitvoering van die voornemens een einde maakt aan de democratie in Israël. 

Onrust
Lees ook:
Onrust Gazastrook: Israël onderschept raketten en valt zelf aan