Ga naar de inhoud
Verenigde Staten

Politie Memphis heft afdeling op vanwege dodelijke mishandeling

In verschillende Amerikaanse steden waren protesten tegen het politiegeweld. Beeld © EPA / Editorial / ANP

De politie in de Amerikaanse stad Memphis heeft de afdeling opgeheven waar de vijf agenten werkten die worden vervolgd voor de dodelijke arrestatie van een zwarte man. De eenheid lag sindsdien zwaar onder vuur.

De politie van de stad zei in een verklaring de beslissing te hebben gemaakt nadat zij gesprekken heeft gevoerd met de familie van het dodelijke slachtoffer, Tyre Nichols. Ook sprak zij met leiders uit de betrokken gemeenschappen en agenten van de eenheid die niets met de arrestatie te maken hadden.

De werkzaamheden van de eenheid met de naam Scorpion worden direct gestaakt. "De agenten die onderdeel uitmaken van de afdeling staan volledig achter deze stap. Nu de verschrikkelijke daden van een aantal leden Scorpion in een kwaad daglicht hebben gezet, is het noodzakelijk dat wij als het politiekorps van Memphis proactief handelen."

Beelden van de arrestatie werden gisteren door de politie vrijgegeven. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Politie geeft schokkende beelden vrij van arrestatie Tyre Nichols

01:16
De politie van de Amerikaanse stad Memphis heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de zwarte Amerikaan Tyre Nichols (29) drie weken geleden door agenten werd geslagen, geschopt en met een wapenstok bewerkt.

Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie. Volgens de agenten gebeurde dit vanwege roekeloos rijgedrag. Op de beelden die de politie heeft vrijgegeven is te zien dat Nichols wordt geslagen en geschopt door de agenten. Ook is te zien dat het slachtoffer zich niet verzette en herhaaldelijk om hulp riep. Enkele dagen na de mishandeling overleed hij.

De vijf betrokken agenten, die ook zwart zijn, werden eerder ontslagen wegens excessief geweld en zijn donderdag aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling.

Woedend

De beelden leidden tot ontzetting en demonstraties in meerdere steden in de VS. President Joe Biden liet weten dat hij 'woedend en verdrietig' was na het zien van de beelden. Zowel de president als de familie van Nichols hebben opgeroepen tot vreedzame protesten. De verschillende demonstraties zijn zonder geweld verlopen.