Ga naar de inhoud
'Aantal doden gehalveerd'

China meldt sterke daling aantal sterfgevallen door corona

Mensen op straat in Peking afgelopen week tijdens de nieuwjaarsvakantie. Beeld © AP

Het aantal doden in China als gevolg van een besmetting met het coronavirus zou afgelopen week sterk gedaald zijn ten opzichte van een week eerder. De afname in het aantal sterfgevallen komt gelijktijdig met een piek in het aantal vakantiereizen binnen China.

Volgens het Chinese centrum voor ziektebestrijding en -preventie zijn tussen 20 en 26 januari 6364 sterfgevallen geregistreerd die verband hielden met covid-19, bijna de helft van de week ervoor.

Tijdens het Chinees Nieuwjaar schoot het aantal reizen met 74 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar, meldde de Chinese staatszender CCTV. Door het grote aantal reisbewegingen werd gevreesd voor een toename in het aantal coronabesmettingen.

Weinig informatie over aantal doden

China is weer begonnen met het publiceren van coronacijfers. De Chinese autoriteiten kregen de afgelopen weken veel kritiek omdat ze nauwelijks tot geen informatie deelden over het aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen, nadat het land afscheid had genomen van zijn zerocovidbeleid. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat Beijing te weinig informatie deelt.

Officieel
Lees ook:
Officieel telt China 60.000 coronadoden, maar dat getal is 'absurd laag'

Het werkelijke aantal coronadoden in China ligt vermoedelijk veel hoger. Volgens cijfers die de WHO gisteren publiceerde, zijn vorige week wereldwijd 40.000 doden als gevolg van covid-19 gemeld, waarvan de helft uit China.

In ziekenhuis overleden

De cijfers van de Chinese gezondheidsautoriteiten gaan alleen over mensen die in ziekenhuizen zijn overleden. Mensen die bijvoorbeeld thuis of in een verzorgingstehuis zijn overleden, zijn niet meegeteld.

Bekijk ook: Emotionele herenigingen in China na einde quarantaineplicht

01:19
Begin januari werd de quarantaineplicht voor reizigers in China opgeheven. Familieleden die elkaar soms jaren niet hadden gezien, konden elkaar weer in de armen sluiten.