Ga naar de inhoud
Dood Tyre Nichols

Beelden fatale arrestatie VS: agenten schoppen en slaan zwarte man

Agenten gebruiken pepperspray tijdens de arrestatie van Nichols.

De politie in de Amerikaanse stad Memphis heeft beelden vrijgegeven van de fatale arrestatie van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols (29). Daarop is te zien hoe agenten geweld tegen hem gebruiken.

Drie weken geleden wordt Nichols bij een verkeerscontrole aan de kant gezet door de politie. Een arrestatie die hem enkele dagen later fataal wordt.

Op ruim een uur aan beeldmateriaal, dat vannacht is vrijgegeven, is te zien hoe de 29-jarige Nichols door agenten uit zijn auto wordt gehaald. De beelden van de politie zijn hieronder te zien (let op: ze kunnen als schokkend worden ervaren): 

Politie geeft schokkende beelden vrij van arrestatie Tyre Nichols

01:16
Tyre Nichols (29) werd drie weken geleden door agenten werd geslagen, geschopt en met een wapenstok bewerkt.

De agenten dreigen ('plaats je handen op je rug, of ik breek..') en vloeken veelvuldig, terwijl Nichols zegt 'dat hij niets gedaan heeft' en 'gewoon naar huis wil gaan'.

Nichols wordt uit de wagen gehaald en tegen de grond gehouden. Als de politie het stroomstootwapen inzet, rent hij weg. Agenten gaan achter hem aan en proberen hem met pepperspray en opnieuw de inzet van het stroomstootwapen te stoppen. Te horen is hoe één agent 'ik hoop dat ze hem hard raken' roept.

Vijf
Lees ook:
Vijf Amerikaanse agenten aangeklaagd voor dood zwarte man

Even later is te zien hoe Nichols op de grond ligt met agenten om zich heen, die hem in bedwang houden. De beelden zijn chaotisch en schokkend. Zo wordt Nichols door een agent meerdere keren met een wapenstok geslagen. Ook wordt hij geschopt, waarbij ook zijn hoofd wordt geraakt.

Nichols toont tijdens de geweldsuitbarsting, die zo'n drie minuten duurt, geen tekenen van verzet. Hij blijft roepen om zijn moeder. Die zou in de buurt wonen.

Erik Mouthaan: 'Excessief geweld gebruikt'

"Het is duidelijk dat de agenten excessief geweld gebruiken", zegt correspondent Erik Mouthaan. "De ongewapende man wordt meerdere malen in het gezicht getrapt, er wordt op hem ingeslagen met een wapenstok en met de volle vuist en zijn gezicht wordt omhoog gehouden zodat hij vele doses pepperspray in zijn ogen toegediend kan krijgen. Als de agenten hem eindelijk onder controle hebben, en hij met handboeien om tegen een auto aan zit, lijken ze niet geïnteresseerd in hoe het met hem gaat. Voormalig politiechefs in de Verenigde Staten noemen het een schandelijk optreden."

Wat voorafging aan het moment dat de auto van Nichols werd gestopt, blijkt niet uit de video's. Vijf zwarte agenten, die al ontslagen waren wegens excessief geweld, zijn donderdag aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling.

In verschillende Amerikaanse steden is vannacht gedemonstreerd naar aanleiding van de vrijgegeven beelden. In onder meer Memphis, waar de arrestatie plaatsvond, zijn mensen de straat op gegaan. Ook in steden als New York en Atlanta is geprotesteerd. 

Ook de Amerikaanse president Biden heeft de beelden gezien. Hij zegt 'verontwaardigd en diep gekwetst' te zijn. De dood van Nichols is volgens de president 'een pijnlijke herinnering aan de diepe angst en het trauma, de pijn en de uitputting die zwarte Amerikanen nog elke dag ervaren'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.