Ga naar de inhoud
Belangrijke grondstoffen

Noorwegen vindt 'substantiële' hoeveelheid metalen in zeebodem

De zuidpunt van Noorwegen (archiefbeeld) Beeld © Tobias Kleuver / ANP

Onderzoekers in Noorwegen hebben in het Noorse deel van de Noordzee een 'substantiële hoeveelheid' metalen en mineralen gevonden. Het gaat om grondstoffen als koper en kobalt maar ook om zeldzame aardmetalen. 

Zeldzame aardmetalen zijn belangrijk voor de productie van windmolens en elektrische auto's en komen nu nog vooral uit China. Een aantal van de gevonden metalen staat ook op de lijst van strategisch belangrijke metalen die de Europese Commissie bijhoudt, meldde het Noorse staatsagentschap dat de winning van gas en olie reguleert.

Het gaat om magnesium, niobium, kobalt en zeldzame mineralen. Dat zijn belangrijke grondstoffen voor de productie van windturbines en motoren van elektrische auto's. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar handelt er wel veel mee.

'Voorraden
Lees ook:
'Voorraden zeldzame metalen nodig voor veiligstellen energietransitie'

De Noorse toezichthouder voor olie- en gaswinning, die het onderzoek liet instellen, meldt: "Van verschillende metalen ligt er genoeg om vele jaren de wereldwijde consumptie te dekken."

Bezorgd over delven

Noorwegen weet nog niet of het de winning van deze materialen in zee wil toestaan. Milieuorganisaties zijn erg bezorgd over de gevolgen voor het zeeleven als bedrijven diep in de de oceaan naar ertsen zullen graven, onder meer omdat daar mogelijk nog onontdekte dieren- of plantensoorten voorkomen.

Zeldzame
Lees ook:
Zeldzame aardmetalen gevonden in Zweden: 'Belangrijker dan olie en gas'

Verder onderzoek moet uitwijzen of de winning van de delfstoffen mogelijk is zonder grote schade aan de natuur of het milieu te veroorzaken, verklaarde de Noorse toezichthouder.

Eerder deze maand meldde Zweden de grootste hoeveelheid zeldzame aardmetalen van Europa te hebben gevonden. Die bodemschat kan volgens de Zweedse regering 'cruciaal' zijn voor de overgang naar een duurzame economie.