Ga naar de inhoud
Buitenland

Huurmoordenaars vervolgd die Iraanse journalist wilden vermoorden

Journalist Masih Alinejad op 14 januari in Washington tijdens een demonstratie tegen het Iraanse regime. Beeld © Allison Bailey/NurPhoto/Shutterstock

In de Verenigde Staten is een moordaanslag op de Iraans-Amerikaanse journalist Masih Alinejad voorkomen. Minister van Justitie Merrick Garland kondigde aan drie huurmoordenaars te vervolgen.

Een van hen was vorig jaar opgepakt, de arrestatie van de andere twee werd vandaag bekendgemaakt. De drie mannen worden gelinkt aan een Oost-Europese criminele organisatie die banden heeft met Iran.

Het Iraanse regime zou de drie hebben ingehuurd om Masih Alinejad in New York te vermoorden. Zij staat bekend om haar kritiek op het Iraanse regime. Alinejad heeft onder meer kritiek op mensenrechtenschendingen, corruptie en de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen in het land. Ze vluchtte in 2009 uit Iran.

Iraanse
Lees ook:
Iraanse vrouwen verminkt: troepen schieten bewust op ogen

In 2021 werden in de VS al eens vier Iraniërs gepakt omdat ze Alinejad wilden ontvoeren. Toen zou het doel volgens de Amerikaanse aanklagers zijn geweest om haar naar Iran te brengen.

Voor de deur

Een van de mannen die nu als huurmoordenaar wordt vervolgd werd vorig jaar al opgepakt, omdat hij met een geweer bij het huis van Alinejad rondliep.