Ga naar de inhoud
Verbod 'dark stores'

Als eerste Europese stad zegt Barcelona flitsbezorgers vaarwel: 'Overlast beu'

Fietskoerier van flitsbezorger Glovo in Barcelona. Beeld © ANP

Barcelona is er klaar mee. Zogeheten dark stores oftewel flitsbezorgers worden verboden. Alle winkels moeten de deuren sluiten. Veel steden in Europa kampen met overlast door flitsbezorgers. Barcelona neemt nu rigoureuze maatregelen.

De gemeenteraad van Barcelona heeft besloten. Voor flitsbezorgers is geen plek meer in de stad. Barcelona is de overlast van bezorgscooters, het gevaar dat fietskoeriers veroorzaken en al dat afval voor een dark store zat. 

Doorn in het oog

In Barcelona staan nu officieel 21 flitsbezorgers geregistreerd. Het zijn bedrijven als Glovo, Gorillas en Getir. Reageren op het verbod willen ze niet. De panden waaruit ze snel boodschappen bezorgen, liggen met name in het centrum van de stad. Dat is een doorn in het oog van de linkse meerderheid in de gemeenteraad. In een verklaring staat waarom de panden, die vaak geblindeerd zijn - vandaar de naam 'dark store' - en waar bezorgscooters de weg versperren, dicht moeten. ''We zijn de overlast beu. We willen de kwaliteit van leven in de wijken herstellen. Voor alle inwoners en voor alle traditionele buurtsupers.''

Worsteling met flitsbezorgers

Flitsbezorgers kwamen als paddenstoelen uit de grond tijdens de coronacrisis. Door de lockdowns werd veel besteld. En flitsbezorgers garanderen veelal thuisbezorging van boodschappen binnen 20 minuten. 

In Europa worstelen veel steden met die snelle bezorgdiensten van boodschappen. In onder meer Amsterdam en Rotterdam mogen sinds begin vorig jaar geen nieuwe dark stores meer komen. Er kwam strenger toezicht en enkele panden moesten ook dicht. Parijs deed hetzelfde. Andere grote steden verbannen de flitsbezorgers naar de rand van de stad. Daar verdwijnen ze dan langzaam omdat ze niet snel meer kunnen bezorgen.

Hebben
Minder vraag flitsbezorging
Hebben flitsbezorgers toekomst? 'Het is een wankel businessmodel'

Algeheel verbod flitsbezorgers

Barcelona doet er nu een schepje bovenop. Er komt een algeheel verbod op flitsbezorgers in de stad. In de panden mogen boodschappen alleen worden opgeslagen. De eigenaren mogen er ook een supermarkt van maken waar klanten binnen zelf boodschappen kunnen doen.   

En daar blijft het niet bij voor de Spaanse stad. De gemeenteraad stelt ook een verbod in op eettentjes in het centrum die alleen maaltijden bezorgen. De maatregelen gaan waarschijnlijk komende week al in. Dan verschijnt de krant van de gemeente waarin het besluit staat vermeld. Zodat iedere inwoner het kan lezen. Dat klinkt ouderwets, maar zo is het nog altijd geregeld in Barcelona.