Ga naar de inhoud
Mogelijk onterecht

Nederlander mogelijk al 39 jaar onterecht vast in VS, maar komt nog niet vrij

Jaitsen Singh

De 78-jarige Nederlander Jaitsen Singh, die al 39 jaar mogelijk onterecht vastzit in de Verenigde Staten, komt niet voortijdig vrij. Dat blijkt uit de voorwaardelijke hoorzitting die gisterenavond in Californië is gehouden.

Dit bevestigt zijn advocaat Rachel Imamkhan aan Het Parool.

Dubbele moord

De Nederlandse Surinamer Jaitsen Singh emigreerde op zijn twintigste vanuit Den Haag naar de Verenigde Staten. Hij besloot om de familie van zijn Amerikaanse vrouw achterna te gaan, omdat hij in Nederland geen baan kon vinden. 

Maar nu zit hij al sinds 1984 vast. In 1986 werd Singh veroordeeld voor de dubbele moord op zijn vrouw en stiefdochter. Die werden in hun huis in Ontario dood gevonden. Singh kreeg 56 jaar celstraf, omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de dubbele moord.  

Kroongetuige

Singh en zijn familie ontkennen elke betrokkenheid bij de huurmoord. Bovendien bleek de verklaring waarop de veroordeling gebaseerd afkomstig te zijn vanuit een deal tussen de kroongetuige en een officier van justitie.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen over Nederlander die al 33 jaar vastzit in VS

De kroongetuige kreeg in ruil hiervoor strafvermindering, geld en een woning. Een herbeoordeling van de zaak die hierop volgde liep echter op niets uit. 

Politieke onwil

Advocaat Rachel Imamkhan zegt in een eerste reactie: "We moeten nu kijken of Singh op een andere wijze overgedragen kan worden naar Nederland. Dat dat nog niet gebeurd is, betekent niet dat overdracht van Singh onmogelijk is, het is politieke onwil."

'Mijn
Lees ook:
'Mijn oom zit al 31 jaar onterecht vast in een Amerikaanse cel'