Ga naar de inhoud
Bodycam-beelden 'walgelijk'

Vijf Amerikaanse agenten aangeklaagd voor dood zwarte man

De vijf aangeklaagde Amerikaanse politieagenten, ter illustratie. Beeld © ANP / AP

De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie. Bij deze aanhouding werd hij zo hardhandig behandeld en geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden. De vijf Amerikaanse politieagenten die hierbij betrokken waren, worden nu vervolgd.

De voormalig politieagenten, die al eerder werden ontslagen in verband met excessief geweld, worden nu onder andere aangeklaagd voor 'second-degree murder', vergelijkbaar met doodslag, en zware mishandeling. Ze zitten alle vijf vast.

Verminkt

Nichols werd na een achtervolging aangehouden voor roekeloos rijgedrag. Volgens zijn advocaat werd hij bij zijn aanhouding geslagen 'als een piñata'. Hierna was hij onherkenbaar verminkt.

Vrijdag zullen de beelden van de bodycams van de agenten worden gepubliceerd. De familie van Nichols heeft de beelden al gezien en noemde die 'walgelijk'

Mogelijke protesten

Amerikaanse steden verwachten dat naar aanleiding van deze beelden grote protesten kunnen ontstaan. Ook rondom het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, wordt daarom de beveiliging opgevoerd, meldt nieuwssite Politico.

De beelden zullen vandaag rond 18.00 uur (lokale tijd) vrijgegeven worden, in het kader van transparantie. In Memphis is vooraf al besloten dat naschoolse activiteiten niet doorgaan en worden zaterdag ook door scholen georganiseerde evenementen geannuleerd vanwege mogelijke protesten.

Politiewoordvoerders in steden als Washington, Philadelphia en New York zeggen tegen The New York Times dat er extra agenten klaarstaan voor het geval demonstraties uit de hand lopen.

Black Lives Matter

Sinds de zwarte man George Floyd in 2020 door politiegeweld om het leven kwam, zijn er vaak protesten tegen raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten.

In dit geval zijn de agenten die gewelddadig hebben gehandeld ook zwart, maar sommige Amerikaanse media wijzen de dood van Nichols aan als bewijs dat de politie harder optreedt bij arrestaties van zwarte mensen.

'Geweld is nooit acceptabel'

De familie van Nichols heeft opgeroepen tot vreedzaam protest. President Joe Biden sluit zich daar bij aan en hoopt dat het niet uit de hand loopt. "Woede is begrijpelijk, maar geweld is nooit acceptabel."

De president zegt ook niet te kunnen ontkennen dat 'zwarte en bruine mensen disproportioneel vaak dodelijk in aanraking komen met de politie'. Biden vindt dat agenten verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun daden om zo een structurele verandering te bewerkstelligen.

Ex-politieagent
Lees ook:
Ex-politieagent die George Floyd doodde krijgt nog eens 20 jaar