Ga naar de inhoud
4300 jaar oud

Mogelijk oudste mummie ooit gevonden bij opgravingen in Egypte

Het team van Zahi Hawass aan het werk. Beeld © AP

In Egypte zou de oudste en meest complete mummie ooit zijn gevonden. Archeologen vonden het eeuwenoude gebalsemde lichaam in de buurt van de Egyptische hoofdstad Cairo. Het is waarschijnlijk zo'n 4300 jaar oud.

Het gaat om de overblijfselen van een man genaamd Hekashepes. Het gemummificeerde lichaam werd gevonden in een 15 meter diepe schacht. De mummie lag in een dichtgemetselde kalkstenen sarcofaag en is daardoor al die tijd goed bewaard gebleven.

Meer tombes

Een archeologisch team, onder leiding van de voormalig Egyptisch minister Zahi Hawass van Oudheden, vond het graf bij de oude stad Memphis. Er werden ook een aantal tombes uit de vijfde en zesde dynastie van farao's ontdekt. In de tombes, die waren versierd met standbeelden, hebben hooggeplaatste priesters gelegen.

Mummie
Lees ook:
Mummie krijgt CT-scan: tiener draagt 49 gouden amuletten bij zich

De vondst werd vandaag groots aangekondigd in Egypte. Hawass hield een persconferentie in de buurt van de beroemde piramides van Gizeh.

Toerisme ingestort

Critici denken dat Egypte met onthullingen als die van vandaag alleen media-aandacht wil genereren en geen oog heeft voor de wetenschappelijke waarde van de ontdekking.

Egypte hoopt namelijk met de archeologische ontdekkingen het toerisme in het land weer aan te wakkeren, nadat dat was ingestort tijdens de coronapandemie. Het wil een groot museum openen bij de piramides van Gizeh dat 30 miljoen bezoekers moet trekken per jaar vanaf 2028.

Bekijk ook: CT-scan toont aan: 'Mummies zijn eigenlijk biologisch museum'

01:03
In het Policlinico-ziekenhuis in Milaan proberen ze met een CT-scanner de geheimen van een mummie te ontrafelen. Met de scan kunnen ze door het eeuwenoude lichaam kijken.