Ga naar de inhoud
Zestien personen gewond

Palestijnse autoriteiten: zeker 9 doden door Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

Ambulance bij Israëlisch militair voertuig in Jenin vanochtend. Beeld © AFP

Bij een Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker negen Palestijnen om het leven gekomen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn zestien mensen gewond geraakt, van wie drie ernstig.

Het Israëlische leger bevestigt dat er een 'antiterreuroperatie' werd uitgevoerd in Jenin, waar doden bij zijn gevallen. Palestijnse functionarissen beschuldigen het leger van het gebruik van traangas in een kinderafdeling van een ziekenhuis in Jenin, dat geldt als een bolwerk van militante Palestijnen.

Een Israëlische legerwoordvoerder reageerde daarop: "Niemand schoot met opzet traangas in een ziekenhuis." Wel zou traangas via een open raam kunnen zijn binnengekomen.

De situatie op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is al een tijd gespannen. Het Israëlische leger voert er geregeld acties uit, sinds een reeks aanslagen vorig jaar.

90
Lees ook:
90 seconden voor 12 op doemdagklok: wereld 'stapje dichter bij de afgrond'

Met de slachtoffers van vandaag komt het totale aantal Palestijnen dat dit jaar op de Westelijke Jordaanoever is gedood op 29. Vorig jaar werden in totaal 172 Palestijnen gedood, het hoogste aantal sinds 2006.