Ga naar de inhoud
Wapen gezien

School was van alle kanten gewaarschuwd voor 6-jarige die lerares neerschoot

Politie bij de school waar de schietpartij plaatsvond. Beeld © ANP / Abaca

Dat een 6-jarige begin deze maand in een klaslokaal op zijn lerares schoot, had geen verrassing moeten zijn. Er was namelijk tot drie keer toe voor gewaarschuwd dat hij een wapen bij zich had, maar daar werd door de school niet op gereageerd.

Een advocaat van de 25-jarige lerares Abby, die door de 6-jarige in haar borst werd geraakt, vertelt aan The New York Times over de genegeerde waarschuwingen. Volgens de Amerikaanse krant is de schooldirecteur gisteren ontslagen vanwege het incident.

'Te kleine zakken'

Het jongetje – ook voor Amerikaanse begrippen een extreem jonge schutter – schoot zijn lerares begin deze maand om 14.00 uur 's middags neer. Anderhalf uur daarvoor had een andere lerares van de school in Newport News echter al gewaarschuwd dat het jongetje mogelijk een wapen bij zich had.

Deze lerares dacht het wapen te hebben gezien en doorzocht zijn rugtas. Daar werd niks in gevonden. Ze gaf het door aan de schoolleiding en zei te denken dat hij het vuurwapen voor de pauze in zijn broekzak had gestopt. Onmogelijk, oordeelde de schooldirecteur, omdat het jongetje 'kleine zakken' had. Er werd niet verder gezocht.

6-jarige
Lees ook:
6-jarige die in VS op lerares schoot, gebruikte wapen van moeder

Een half uur later kwam een andere docent volgens de advocaat naar de schoolleiding toe omdat een leerling huilend had gemeld dat het jongetje een wapen bij zich had. Ook toen werd nog niks gedaan.

Niet gefouilleerd

Een derde medewerker zou vervolgens hebben verzocht het jongetje te fouilleren, maar de schoolleiding vroeg daarmee te wachten tot de les voorbij was. Toen bleek het al te laat en werd de lerares neergeschoten. Zij werd later een heldin genoemd omdat ze eerst andere leerlingen in veiligheid had gebracht en toen pas zichzelf.

Volgens The New York Times is het onduidelijk wie binnen de schoolleiding precies kennis had van de waarschuwingen. Naast het ontslag van de schooldirecteur zijn ook andere leidinggevenden opgestapt.

Kogel nog in lichaam

De advocaat van de neergeschoten lerares zegt dat haar een lang revalidatietraject wacht. De kogel waarmee zij werd neergeschoten zit nog vast in haar lichaam.

"Drie weken geleden had Abby nog een prachtige toekomst voor zich", zegt de advocaat. "Nu wacht ze op operaties en is het de vraag of ze ooit weer voor de klas kan staan." De school wordt door de advocaat aangeklaagd vanwege verantwoordelijkheid voor de schietpartij. 

Kind
Lees ook:
Kind (11) komt om bij schietpartij bij Antwerpen, waarschijnlijk aanslag drugsmilieu