Ga naar de inhoud
Na twee jaar

Trump weer welkom op Facebook en Instagram, wel met 'vangrails'

De Amerikaanse oud-president Donald Trump. Beeld © ANP / AFP

Het Instagramaccount en de Facebookpagina van oud-president Donald Trump worden in de komende weken weer geactiveerd. Wel komen er 'vangrails' om 'herhaalde overtredingen te voorkomen'. Zelf spreekt Trump er schande van dat hij twee jaar geleden verbannen werd. 'Dit had een Amerikaanse president nooit mogen gebeuren', schrijft hij.

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, meldt in een verklaring dat Donald Trump weer toegang krijgt tot zijn accounts. Eind vorig jaar werd Trump ook alweer toegelaten tot Twitter, het bedrijf dat kort daarvoor door Elon Musk was gekocht.

Schending van regels

In de nasleep van de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021 werd Trump van alle sociale media verbannen. Meta noemde de opruiende berichten die tot de bestorming van het Capitool leidden destijds een 'ernstige schending van onze regels'.

Trump
Lees ook:
Trump nog niet terug op Twitter: 'Hij wil eigen app overeind houden'

Het team dat namens Trump campagne voert voor de presidentiële verkiezingen in 2024 had er eerder deze maand bij Meta op aangedrongen om de oud-president weer toe te laten tot Facebook en Instagram.

Dat het nu zover is, betekent niet dat Trump volledig vrij baan krijgt. Als hij opnieuw over de schreef gaat, kan Trump opnieuw geschorst worden, benadrukt Meta. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan het gaan om een schorsing voor een periode van een maand tot twee jaar.

'Miljarden verloren'

Zelf schrijft Trump in een reactie op Truth Social dat 'Facebook miljarden dollars heeft verloren door hem toegang tot het platform te ontzeggen'.

Of hij ook weer terugkeert naar Instagram en Facebook is onduidelijk. Sinds zijn Twitter-account werd hersteld, heeft hij niet meer getweet. Liever gebruikt hij het door hemzelf opgerichte platform Truth Social.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar beiden, maar Biden en Trump deden niet hetzelfde met geheime documenten