Ga naar de inhoud
Pyongyang op slot

Noord-Korea in lockdown om 'luchtwegaandoeningen'

Straatbeeld van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Beeld © AP Photo/Jon Chol Jin

Autoriteiten in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang hebben een vijfdaagse lockdown afgekondigd. Aanleiding is een niet-gespecificeerde luchtwegaandoening die zorgt voor toenemende ziektegevallen, meldt een Zuid-Koreaans persbureau.

Noord-Korea spreekt expliciet van een luchtwegaandoening, niet over corona. Inwoners van Pyongyang moeten tot het einde van zondag thuisblijven en zich meerdere keren per dag aan temperatuurcontroles onderwerpen. Onduidelijk is of ook andere delen van het land nieuwe lockdowns opgelegd hebben gekregen.

Het regime in Pyongyang heeft de aanwezigheid van corona in het land lang ontkend, maar erkende vorig jaar zijn eerste covid-19-uitbraak. Bekijk hier beelden van toen:

Corona heeft nu ook Noord-Korea bereikt, dit is wat ze laten zien op de staats-tv

01:42
Deze beelden toonde Noord-Korea vorig jaar op de staats-tv.

Hoeveel mensen destijds corona onder de leden hadden, heeft Noord-Korea nooit bekendgemaakt, vermoedelijk vanwege een gebrek aan testmogelijkheden. In plaats daarvan rapporteerde het dagelijkse aantallen patiënten met 'koorts'. Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un 'de grootste plaag waar ons land sinds zijn oprichting mee is geconfronteerd'.

Broze gezondheid

Ook Kim zelf zou besmet zijn geraakt, net als 4,77 miljoen landgenoten op een bevolking van ongeveer 25 miljoen. Kim staat bekend als stevige roker en hij kampt met overgewicht. Mede daarom zijn er regelmatig speculaties over een broze gezondheid. Tijdens zijn ziekteperiode verscheen hij zeventien dagen niet in de openbaarheid.

90
Lees ook:
90 seconden voor 12 op doemdagklok: wereld 'stapje dichter bij de afgrond'

Noord-Korea kwam de coronapandemie naar eigen zeggen in eerste instantie ongeschonden door dankzij de strenge grenscontroles. Gedurende het grootste deel van de pandemie sloot Noord-Korea zijn grenzen voor reizigers en vrijwel alle buitenlandse handel. Alleen een beperkt aantal goederen vanuit China mocht het land in per trein of schip. Na het snel oplopende aantal besmettingen in mei voerde het land lockdowns in.

Coronapaniek
Lees ook:
Coronapaniek in Noord-Korea? 'Ze waarschuwen voor stofstormen uit China'