Ga naar de inhoud
Vandaag aankondiging

'Ook Amerikaanse tanks naar Kiev': Rusland spreekt van 'schaamteloze provocatie'

De Amerikaanse M1 Abrams-tanks in actie, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Nadat gisteren naar buiten kwam dat Duitsland tanks aan Oekraïne gaat leveren, verschenen vannacht in Amerikaanse media vergelijkbare berichten. Kiev zou mogelijk ook zo'n dertig Amerikaanse tanks krijgen. Een officiële aankondiging is er nog niet, maar Rusland spreekt nu al van een 'schaamteloze provocatie'.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldde gisteren dat Duitsland toestemming geeft om tanks aan Oekraïne te leveren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept al maanden dat hij de 74 ton zware Leopard 2-tanks nodig heeft voor de strijd tegen de Russen.

Vanmiddag weten we meer

De Duitse regering heeft het besluit nog niet bevestigd, maar doet dat vermoedelijk vandaag wel. "De verwachting is dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vanmiddag om 13.00 uur een mededeling doet over de Leopard 2-tanks. Dan weten we meer", zegt correspondent Jeroen Akkermans erover.

'Duitsland
Lees ook:
'Duitsland geeft toestemming om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren'

Of ook Nederland de achttien tanks die wij van Duitsland leasen naar Oekraïne gaat sturen, is nog niet duidelijk. Meer daarover lees je hier.

'Baanbrekende stap'

Vannacht kwam naar buiten dat ook Amerikaanse tanks naar Oekraïne gaan. Anonieme bronnen zeggen tegen The New York Times dat de regering van president Joe Biden 'om' is. Kiev zou zo'n dertig Abram M1-tanks krijgen. Net als de Leopard 2-tanks zijn dat gevechtsvoertuigen die Oekraïne tot nu toe niet kreeg. Volgens de Amerikaanse krant gaat het om een 'baanbrekende' stap.

Officieel is het Amerikaanse besluit nog niet bevestigd, maar volgens verschillende media volgt er – net als in Duitsland – later vandaag een aankondiging.

Eerder zei Duitsland nog dat het geen tanks stuurt als Amerika dat ook niet doet. Correspondent Akkermans vermoedde gisteren dat 'het zou best kunnen dat Duitsland nu als eerste de aankondiging mag doen'.

Dreigende ambassadeur

Hoewel er officieel nog geen levering van tanks aan Oekraïne bevestigd is, heeft de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten al woest gereageerd. Anatoli Antonov spreekt van een 'schaamteloze provocatie' en zegt dat 'Washington doelbewust probeert ons een strategische nederlaag toe te brengen'.

"Als de Verenigde Staten inderdaad besluiten om tanks te leveren, dan zal het argument dat het om 'verdedigingswapens' gaat absoluut niet werken", dreigt de ambassadeur.

Het
Lees ook:
Het besluiteloze Duitsland is nu lachertje van Europa, is dat terecht?

In Oekraïne is intussen enthousiast gereageerd op de mogelijke komst van tanks. Een medewerker van Zelenski noemt het 'een gamechanger'.

Besluiteloos Duitsland

Vanuit heel Europa was er de afgelopen tijd fikse kritiek op onze 'besluiteloze' oosterburen. Duitse toestemming is nodig voor andere landen om Leopard 2-tanks te leveren, omdat deze van Duitse makelij zijn.

In Europa zijn er zo'n tweeduizend van en Polen vroeg Berlijn eerder deze week formeel om toestemming om de tanks naar Oekraïne door te mogen sturen. Ook Finland en Portugal staan op de nominatie om tanks te leveren aan Oekraïne.

In deze video leggen we uit waarom moderne, westerse tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne:

Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34
Oekraïne wil graag zware moderne gevechtstanks uit het Westen, zoals de Leopard-2 en de Challenger-2. Nu gebruiken zowel Oekraïne als Rusland vooral verouderde tanks uit de voormalige Sovjet-Unie.