Ga naar de inhoud
Ook Amerikaanse tanks?

'Duitsland geeft toestemming om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren'

Leopard 2-tank, ter illustratie. Beeld © ANP

Duitsland zou Polen en andere landen toestemming geven om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Het land zou ook zelf tanks gaan sturen. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De Duitse regering heeft het besluit nog niet bevestigd, maar daar horen we vandaag meer over. Intussen melden Amerikaanse media dat ook dat land tanks gaat leveren.

Het is nog onduidelijk of Nederland, dat achttien tanks van Duitsland least, ze ook gaat sturen. Een woordvoerder van minister-president Rutte zei daar gisteravond over: "Het besluit is nog niet genomen, maar we sluiten het zeker niet uit."

De Oekraïense leider Volodimir Zelenski roept al maanden dat hij die gevechtsvoertuigen wil hebben. Hij hoopt dat hij de vrijwel vastgelopen stellingenoorlog kan openbreken met de 74 ton zware Leopard 2-tanks.

Toestemming Duitsland nodig

Omdat Duitsland de tanks gemaakt heeft, moet dat land toestemming geven voor de levering ervan. Zelenski heeft Duitsland ervan beschuldigd de levering van die tanks te dwarsbomen. Een aantal westerse landen zou ze graag snel leveren. Polen vroeg Berlijn eerder deze week formeel om toestemming om de tanks naar Oekraïne door te mogen sturen. Ook Finland en Portugal staan op de nominatie om tanks te leveren aan Oekraïne.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn goedkeuring nu dus gegeven om de voertuigen te verschepen naar Oekraïne, schrijft Der Spiegel.  

Het
Lees ook:
Het besluiteloze Duitsland is nu lachertje van Europa, is dat terecht?

Nederland heeft zelf geen Leopard 2-tanks, maar 'huurt' er achttien van Duitsland. Volgens Frankfurter Allgemeine zou Nederland die hebben aangeboden. "We hebben ze geleaset, wat betekent dat we ze kunnen kopen en we ze kunnen schenken", zei premier Mark Rutte gisteren in een interview met de krant.

Later vandaag, om 13.00 uur, gaat bondskanselier Scholz vragen beantwoorden in de Bondsdag, het Duitse parlement, zegt correspondent Jeroen Akkermans. "De verwachting is dat hij dan zal beginnen met een mededeling over de Leopard 2-tanks. Dan weten we meer."

Amerikaanse tanks

De Amerikaans regering overweegt ook om Abrams-tanks te gaan leveren. Volgens The New York Times krijgt Oekraïne dertig tanks, maar ook hier is officieel nog niets over gezegd. Duitsland zei eerder dat het geen tanks stuurt als Amerika dat ook niet doet.

Nederland
Lees ook:
Nederland bereid tot leveren meer tanks en F-16's aan Oekraïne

Volgens CNN volgt een definitieve aankondiging over Amerikaanse tanks die de Verenigde Staten kan leveren nog deze week. Akkermans zegt daarover dat 'het zou best kunnen dat Duitsland nu als eerste de aankondiging mag doen'.

Het Verenigd Koninkrijk beloofde eerder deze maand als eerste al wel om westerse tanks naar Oekraïne te sturen, de Challenger 2. "Zij hebben daarmee een voorschot genomen", zegt Akkermans.

Aanvalswapen

De Duitse aarzeling kwam het land internationaal op veel kritiek te staan. "Maar Scholz wil het heel graag goed doen. De Leopard 2-tank is echt een aanvalswapen. Duitsland wil zijn naam hiermee niet te grabbel gooien."

Hoewel de Leopard 2-tanks volgens Akkermans als breekijzer kunnen fungeren, zou de levering nog niet meteen een gamechanger zijn, verwacht hij. "Zelenski heeft eerder gezegd dat er driehonderd nodig zijn aan het front om het verschil te maken. Maar dat aantal gaat voorlopig niet gehaald worden."

Oekraïne is in ieder geval vast blij met de belofte van Duitsland. Een medewerker van president Zelenski zei gisteravond dat hiermee 'onze gebieden heroverd kunnen worden'. "Alles zal binnenkort weer Oekraïne zijn", besloot de medewerker. 

In deze video leggen we uit waarom moderne, westerse tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne:

Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34
Oekraïne wil graag zware moderne gevechtstanks uit het Westen, zoals de Leopard-2 en de Challenger-2. Nu gebruiken zowel Oekraïne als Rusland vooral verouderde tanks uit de voormalige Sovjet-Unie.