Ga naar de inhoud
'Groot verdriet'

Italiaanse beer, beroemd door inbraak in bakkerij, gedood bij aanrijding

Een Marsicaanse bruine beer (niet Juan Carrito). Beeld © Getty

De zeldzame bruine beer die beroemd werd nadat hij bij een inbraak in een Italiaanse bakkerij koekjes had gestolen, is om het leven gekomen bij een aanrijding door een auto.

Juan Carrito, zoals de regionale bevolking in de Italiaanse Abruzzen de beer liefkozend noemde, werd gisteren aangereden door auto in het dorp Castel di Sangro. Hij was drie jaar oud.

Heropvoeding mislukt

De zeldzame Marsicaanse bruine beer werd wereldberoemd toen hij in december 2021 een inbraak pleegde bij een bakkerij, waar hij zich tegoed deed aan een lading biscuitjes. Juan Carrito liet zich vaak zien in de dorpjes in de Abruzzen, de regio in centraal Italië, ten oosten van de hoofdstad Rome. Hij dronk uit fonteinen en slenterde er geregeld over straat, waar hij restjes voedsel uit prullenbakken at.

In maart vorig jaar werd hij gevangengenomen en naar een opvangverblijf gebracht. Daar werd geprobeerd hem weer wild te maken, maar dat plan mislukte. Nadat hij was vrijgelaten in het wild, liep hij 150 kilometer terug naar Roccaraso, zijn favoriete dorpje.

Zeldzame
Lees ook:
Zeldzame wilde bruine beer afgevoerd na inbraak Italiaanse bakkerij

"Met groot verdriet maak ik de dood van Juan Carrito bekend, de beroemdste en geliefdste beer in de Abruzzen", zei de president van de regio, Marco Marsilio. "Het verlies raakt niet alleen de Abruzzen, maar ook de rest van de wereld, die de Abruzzen en de schoonheid van beren ontdekte dankzij de video's van Carrito sinds hij een welp was."

Steeds brutaler

Na zijn terugkeer naar Roccasaro werd de Marsicaanse beer brutaler. Hij werd geregeld gezien terwijl hij rustig een dutje deed tussen de sparren bij het dorp. Deze maand werd hij nog gezien op een skihelling in de buurt.

In deze tweet zie je dat hij soms ook het verkeer ophield:

Een verklaring voor zijn iets te sociale gedrag kan zijn dat hij uit een 'gezin' van vier welpen komt, terwijl deze berensoort normaal één tot drie welpen per keer krijgt. Daardoor werd hij al sinds zijn geboorte veel gefotografeerd door mensen.

Bedreigde soort

De Marsicaanse beer is een bedreigde ondersoort van de bruine beer die voorkomt in de Apennijnen, het uitgestrekte berggebied in Italië. Vanwege illegale jacht zijn er vermoedelijk nog maar vijftig exemplaren over.

"We zijn erg geschokt", zei een woordvoerder van de lokale Wereld Natuur Fonds tegen persbureau La Presse. "Dit bericht wilde niemand krijgen."

Bekijk ook: Beren stormen op publiek af na vrijlating in natuur: 'Niet rennen!'

01:00
In Irak werden zes zeldzame beren in de natuur losgelaten. Maar dat pakte even anders uit dan verwacht.