Ga naar de inhoud
Slimste mens

Britse Teddy (4) jongste lid ooit van mondiale club voor hoogbegaafden

Teddy Hobbs. Beeld © Beth Hobbs

Hij kan tot 100 tellen in zes talen – waaronder Mandarijn – en leerde zichzelf lezen toen hij 26 maanden oud was. Nu is het Britse jongetje Teddy Hobbs (inmiddels 4 jaar) als jongste lid ooit toegelaten tot Mensa, de internationale vereniging voor mensen met een uitzonderlijk hoge intelligentie.

Moeder Beth Hobbs vertelt aan verschillende Britse media, zoals Somerset Live en de BBC, dat Teddy zichzelf leerde lezen door kinderprogramma's op televisie te kijken en de geluiden aan de letters op het scherm te koppelen.

Letters overtrekken

Het gezin Hobbs woont in de plaats Portishead, in het graafschap Somerset in het zuidoosten van Engeland.

"Hij begon de letters over te trekken op het scherm", vertelt zijn moeder. "Toen we hem na de corona-lockdown weer naar de crèche brachten, zeiden we tegen de begeleiders dat hij thuis met lezen was begonnen. Even later liet de crèche een test uitvoeren door een docent, en die zei dat hij inderdaad had leren lezen."

Maureen:
Lees ook:
Maureen: 'Moet ik mijn slimme dochter laten testen op hoogbegaafdheid?'

De verbazing van zijn ouders werd nog groter toen ze Teddy geluiden hoorden maken die ze niet thuis konden brengen. ""Hij speelde veel op zijn tablet toen hij die geluiden maakte", zegt zijn moeder. "Toen ik hem vroeg wat hij aan het doen was, antwoordde hij dat hij aan het tellen was – in het Mandarijn."

Andere jongens rennen harder

Het kind werd lid van Mensa toen hij drie jaar oud was. Daarmee is hij het jongste lid van de organisatie ooit. De vereniging laat alleen leden toe die kunnen aantonen bij een IQ-test bij de 2 procent slimste mensen van de bevolking te scoren.

Zijn ouders zeggen er alles aan te doen om hem een normale jeugd te bezorgen. "Hij begint te snappen dat zijn vriendjes nog niet zo ver zijn. Hij begrijpt niet precies waarom, maar het is voor ons erg belangrijk om hem met beide voeten op de grond te houden. We willen vooral dat hij een goed mens wordt en een gelukkig leven krijgt."

Zelf relativeert Teddy zijn talent ook, zegt zijn moeder: "Hij begrijpt dat iedereen weer andere talenten heeft. Zo zegt hij dat zijn vriendjes harder kunnen rennen dan hij."

Arjen
Lees ook:
Arjen is hoogbegaafd en buschauffeur: 'IQ kan je ook in de weg zitten'