Ga naar de inhoud
'Gouden jongen'

Mummie krijgt CT-scan: tiener draagt 49 gouden amuletten bij zich

De mummie kreeg een CT-scan. Beeld © SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

Een 2300 jaar oude mummie heeft de bijnaam 'gouden jongen' gekregen. Egyptische wetenschappers hebben namelijk 49 gouden amuletten en edelstenen ontdekt, die zorgvuldig op of in het lichaam waren geplaatst.

Vakblad 'Frontiers in Medicine' maakt melding van de bijzondere ontdekking. De onderzoekers maakten de mummie niet open, maar gebruikten een CT-scan. Daarbij kan door röntgenstraling een beeld worden gevormd van de binnenkant van het gemummificeerde lichaam.

Wetenschappers gebruiken de scans om meer inzicht te krijgen in de rituelen die werden gebruikt in het oude Egypte. Het is nu duidelijk geworden dat de mummie een jongen was, die op 14- of 15-jarige leeftijd is gestorven. Hij is 128 cm lang, niet besneden en hij had een gezond gebit. De tiener had een hoge sociaaleconomische status en is vermoedelijk een natuurlijke dood gestorven.

Tong van goud

In zijn tijd gaven de nabestaanden dure objecten mee, omdat er geloofd werd in een leven na de dood dat vergelijkbaar was met de wereld waarin ze leefden. Maar toegang tot dit hiernamaals was niet gegarandeerd: daarom werd er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het overledenen aan niets ontbrak.

Zo kreeg de jongen in zijn mond 'een tong van goud' en op de plek van zijn hart een gouden scarabee, een siervoorwerp in de vorm van een kever. De jongen droeg sandalen, waarmee hij 'naar zijn nieuwe leven kon lopen'. Verder was hij versierd met varens, wat een rituele betekenis heeft.

Zweed
Lees ook:
Zweed die DNA van mummie kloonde wint Nobelprijs

De mummie is in 1916 opgegraven bij de Egyptische plaats Edfu. Daarna heeft hij meer dan 100 jaar onaangeroerd gelegen in de opslagplaats van het Egyptisch Museum in Caïro. Vanaf nu krijgt de mummie daar een plek.

Het is niet voor het eerst dat de CT-scanner wordt gebruikt om de geheimen van mummies te ontrafelen. In deze video uit de zomer van 2021 is te zien hoe geheimen van een andere mummie werden ontrafeld: 

CT-scan toont aan: 'Mummies zijn eigenlijk biologisch museum'

01:03
"Mummies zijn eigenlijk een biologisch museum."