Ga naar de inhoud
Verklaring advocaat

Woning president Biden 12 uur lang doorzocht: meer geheime documenten gevonden

Biden keert voor zijn toespraak terug van buitenverblijf Camp David. Beeld © AFP

In de woning van de Amerikaanse president Joe Biden in de staat Delaware zijn nog meer geheime papieren aangetroffen. Het gaat om zes documenten uit de periode waarin Biden vicepresident was onder Barack Obama en uit zijn tijd in de Senaat.

Dat meldt de advocaat van het staatshoofd van de VS. De stukken werden gevonden door onderzoekers van het ministerie van Justitie die zijn huis doorzochten.

Biden en zijn vrouw Jill waren niet aanwezig tijdens de doorzoeking, die ruim twaalf uur in beslag nam, staat in een verklaring die zijn advocaat Bob Bauer openbaar heeft gemaakt. "De onderzoekers hadden volledige toegang tot het huis van de president." Ze hebben volgens Bauer ook enkele handgeschreven notities van Biden meegenomen uit zijn tijd als vicepresident.

Geheime
Lees ook:
Geheime documenten gevonden bij Joe Biden thuis: 'Volledig tegen de regels'

Het is de vierde keer in korte tijd dat er papieren worden gevonden. Ruim een week geleden werden in de garage en de woning van Biden ook al geheime documenten gevonden. Een paar dagen daarvoor werd bekend dat afgelopen november geheime stukken aanwezig waren in Bidens privékantoor bij een denktank in Washington.

Kritisch op voorganger

Minister van Justitie Merrick Garland stelde een speciale raadsman aan om het handelen van Biden te onderzoeken. Robert Hur gaat na hoe de president en zijn advocaten omgingen met de geheime stukken uit het tijdperk van Obama die onlangs werden aangetroffen bij Biden.

De vondst van de documenten ligt gevoelig in de Verenigde Staten. Bidens voorganger Donald Trump verkeert in juridische problemen omdat hij na zijn aftreden meer dan driehonderd geheime documenten naar huis meenam. Biden was hier zelf ook kritisch over.

2023:
Lees ook:
2023: het jaar van de waarheid voor de 80-jarige president Joe Biden