Ga naar de inhoud
Levenslange gevangenisstraf

Kindermoordenaar Marc Dutroux wil uit de isolatie waar hij al 26 jaar in zit

Marc Dutroux tijdens zijn rechtszaak in 2004. Beeld © AFP

Marc Dutroux wil graag uit zijn isolement in de gevangenis, laat hij via zijn advocaat weten. De Belgische seriemoordenaar werd in 1996 opgepakt, in 2004 veroordeeld tot levenslang en hij zit nu 26 jaar geïsoleerd in de cel.

Het Belgische HLN schrijft over de wens van Dutroux na berichtgeving door Sudpresse. Afgelopen weekend verscheen een TikTok-filmpje waarop is te zien hoe de moordenaar wordt uitgejoeld en bekogeld met afval door medegevangenen.

Na onderzoek bleek dat de beelden al in 2021 zijn gemaakt. Twee gedetineerden hebben straf gekregen voor het maken van de beelden.

Advocaat Bruno Dayez zegt in een reactie op de video dat hij de 'leefomstandigheden van zijn cliënt wil verbeteren'. "Het is toch niet normaal dat het regime van isolement al 26 jaar lang verlengd wordt met telkens twee maanden", zegt de advocaat.

Tien
Lees ook:
Tien jaar na vrijlating is ex-vrouw Dutroux nu écht vrij

De Belgische overheid zou het isolement van de moordenaar niet willen opheffen omdat Dutroux dan in gevaar komt, schrijft HLN. Hij wordt genegeerd en veel gepest door andere gevangenen in Nijvel, zoals de TikTok-video laat zien.

Dutroux zou ook graag worden bezocht door een kennis met wie hij dagelijks belt. Maar deze persoon zou daar vooralsnog geen toestemming voor hebben gekregen.

Moord en verkrachting

Dutroux schokte België met de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes meisjes in de jaren 90. Vier van hen vermoordde hij. Op verschillende momenten hield hij zijn jonge slachtoffers vast in zijn huis in Marcinelle, een deelgemeente van de stad Charleroi.

België
Lees ook:
België vergelijkt bij Dutroux gevonden DNA met DNA Tanja Groen

De kindermoordenaar werd in 1996 gearresteerd op een moment dat hij twee ontvoerde meisjes in het huis vasthield. Deze laatste slachtoffers konden door de politie levend worden bevrijd.

Verzoeken om vrijlating

Dutroux bezat meerdere huizen in de regio. In de tuin van een daarvan, in Sars-la-Buissière, begroef hij de lichamen van twee meisjes die hij in Marcinelle had laten verhongeren. Ook een handlanger, Bernard Weinstein, kreeg er zijn graf nadat Dutroux hem had vermoord.

Dutroux heeft meermaals vervroegde vrijlating aangevraagd, maar die verzoeken zijn steeds afgewezen. Volgens psychiaters vormt hij nog altijd een groot gevaar.

Bekijk ook: Marc Dutroux vanuit gevangenis: 'Uiteraard ben ik onschuldig'

01:29
Drie jaar geleden doken nieuwe beelden op van Marc Dutroux in de gevangenis. Daarop toont de kindermoordenaar totaal geen berouw.