Ga naar de inhoud
Tegen de regering

Protesten Peru houden onophoudelijk aan: meerdere gewonden

Demonstranten en politie komen met elkaar in aanraking in Peru. Beeld © Reuters

De demonstraties in Peru tegen de regering zijn nog in volle gang. Gisteren zijn demonstranten opnieuw hard in botsing gekomen met veiligheidstroepen. In de stad Arequipa zou hierdoor zeker één demonstrant om het leven zijn gekomen en raakten tien mensen gewond.

Ook in de hoofdstad Lima zijn vele protesten aan de gang en vielen er meerdere gewonden. Tienduizenden mensen verzamelden zich donderdag onder het motto 'de inname van Lima' in het centrum van de hoofdstad. Daar raakten ze slaags met de oproerpolitie.

Bestorming parlement

Op televisiebeelden is te zien dat demonstranten vuurwerk en stenen naar agenten gooien. Volgens een lokale radiozender probeerden demonstranten ook het parlement te bestormen.

Bloedige
Lees ook:
Bloedige protesten Peru: 17 doden, onder wie twee tieners

De Peruanen protesteren tegen president Dina Boluarte, de president die na afzetting van Pedro Castillo in december vorig jaar aan de macht kwam in Peru. De demonstranten eisen haar aftreden, ontbinding van het parlement en de vrijlating van de ex-president.

Poging tot staatsgreep

Castillo, een voormalige dorpsonderwijzer, wilde in december een motie van wantrouwen voorkomen door het parlement te ontbinden. Dat besloot hem echter uit zijn functie te zetten.

Castillo werd gearresteerd op beschuldiging van poging tot staatsgreep en zit nog steeds vast. Zijn aanhangers zijn sinds de arrestatie al vele keren de straat opgegaan. Bij botsingen met de politie zijn al ruim 45 mensen omgekomen en zijn veel gewonden gevallen.

Na
Lees ook:
Na twee weken protesten stemt parlement Peru in met vervroegde verkiezingen

Nederlanders gestrand

De protesten zorgen voor gevaarlijke situaties in Peru en hebben ertoe geleid dat vliegvelden worden bezet en meerdere toegangswegen worden geblokkeerd. Veel reizigers kunnen geen kant op. Dit gold ook voor Marnix en Femke, maar zij wisten weg te vluchten met behulp van een schipper. Bekijk hun verhaal hieronder:

Dit stel ontsnapte, honderden andere Nederlanders nog vast in Peru

01:50