Ga naar de inhoud
Gitarist The Byrds

Singer-songwriter en gitarist David Crosby (81) overleden

David Crosby in 2019 bij de première van de documentaire over zijn leven. Beeld © ANP / Camera Press Ltd

De Amerikaanse zanger en gitarist David Crosby is op 81-jarige leeftijd overleden. Dit maakt zijn vrouw bekend aan het Amerikaanse blad Variety. Volgens zijn vrouw overleed de zanger in bijzijn van zijn familie en was hij al langer ziek.

De vrouw van Crosby zegt in een verklaring tegen Variety: "Hoewel hij niet langer hier bij ons is, zal zijn menselijkheid en lieve ziel ons blijven leiden en inspireren. Zijn nalatenschap zal blijven voortleven door zijn legendarische muziek."

The Byrds

Crosby was in 1964 mede-oprichter van de folkrock-band The Byrds, die een jaar later doorbrak met hun cover van Bob Dylan's nummer Mr. Tambourine Man. Dat werd een nummer-1-hit in de Verenigde Staten. Crosby vormde de band samen met Roger McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman en Michael Clarke. In 1968 ontstond er onenigheid in de band en werd Crosby eruit gezet. 

Crosby, Stills & Nash

Maar de gitarist en singer-songwriter zat niet stil. Later vormde hij met Stephen Stills en Graham Nash de eveneens populaire groep Crosby, Stills & Nash. Later voegde ook Neil Young zich nog bij deze groep. In augustus 1969 speelden ze op het beruchte Woodstock-festival.

Bron: RTL Nieuws / ANP