Ga naar de inhoud
Verkiezingen over maanden

Nieuw-Zeelandse premier stopt onverwachts: 'Ik heb álles gegeven'

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, ter illustratie. Beeld © ANP / EPA

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gooit onverwachts de handdoek in de ring. Ze heeft 'niet langer genoeg in haar tank' om de klus te klaren en stopt over minder dan drie weken al.

In Nieuw-Zeeland staan pas in oktober verkiezingen gepland en tot nu toe was de verwachting dat Ardern zich opnieuw verkiesbaar zou stellen.

'Het is tijd'

Vannacht liet de Nieuw-Zeelandse premier weten te stoppen. "Het is tijd", zei ze, terwijl ze haar tranen zichtbaar moest bedwingen. "Ik vertrek omdat ik weet dat met zo'n bevoorrechte rol enorme verantwoordelijkheden komen", zei ze. "Ik weet wat deze baan vereist. En ik weet ook dat ik het niet langer in me heb om dat recht te doen. Zo simpel is het."

'We
Lees ook:
'We ontmoeten elkaar omdat we premier zijn, niet omdat we vrouw zijn'

Ze stopt uiterlijk 7 februari. "Ik ben naast politicus ook maar mens", zei ze. "We geven alles wat we kunnen, zolang we kunnen. En dan is het tijd. Voor mij is het nu tijd."

Wereldwijd aandacht

De Nieuw-Zeelandse premier kreeg wereldwijd veel aandacht door ruim vijf jaar geleden op 37-jarige leeftijd 's werelds jongste vrouwelijke wereldleider te worden. Tijdens haar premierschap kreeg ze een baby, die ze meenam naar de Verenigde Naties en daar voor gefronste wenkbrauwen zorgde. 

'Arrogante
Lees ook:
'Arrogante lul'-opmerking premier Nieuw-Zeeland brengt veel geld op

Ardern werd geroemd om haar rigoureuze corona-aanpak, die ervoor zorgde dat Nieuw-Zeeland lange tijd virusvrij bleef. Terwijl overal in de wereld kroegen dichtbleven, werd er in Nieuw-Zeeland juist massaal gedanst.

Aanslag in Christchurch

Toen de stad Christchurch getroffen werd door een bloedige aanslag op twee moskeeën waarbij 51 mensen om het leven kwamen, kreeg ook haar benadering van nabestaanden veel aandacht.

Zo weigerde ze de naam van de terrorist te noemen die uit haat tegen moslims en immigranten had gehandeld. In plaats daarvan zei ze: "Wij vertegenwoordigen diversiteit, vriendelijkheid, mededogen. Een thuis voor degenen die onze waarden delen en een toevluchtsoord voor wie dat nodig heeft."

Emigreren naar Nieuw-Zeeland?

Haar uitspraken in die tijd maakten haar tot een iconische leider en wereldwijd zagen aanhangers haar als het 'zonnige gezicht van progressieve politiek', schrijft The New York Times. Toen Donald Trump opnieuw een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap, werd er in de VS massaal op Google gezocht naar emigratie-opties voor Nieuw-Zeeland.

Ardern
Lees ook:
Ardern is zwanger, ongehuwd en gaat als eerste premier met ouderschapsverlof

In eigen land verloor de 42-jarige leider van de linkse Labour-partij de afgelopen maanden aan populariteit. Nieuw-Zeelanders verweten haar dat ze beloofde plannen niet waar kon maken. Ook verkeert de economie van het land in zwaar weer en dat werd Ardern persoonlijk aangerekend. 

Nalatenschap

Op de vraag wat ze hoopt na te laten, zegt Ardern: 'Dat Nieuw-Zeelanders zich herinneren dat ik altijd aardig ('kind') probeerde te zijn'.

"Je kan vriendelijk, maar sterk, empathisch, maar besluitvaardig en optimistisch maar gefocust zijn", zegt de premier. "En dat je je eigen soort leider kan zijn – iemand die weet wanneer het tijd is om te gaan."

Bekijk hier hoe Ardern haar afscheid aankondigde: 

Nieuwe leider

Komend weekend komt de Labour-partij bijeen om een nieuwe leider te kiezen, die dan het premierschap kan overnemen. Vicepremier Grant Robertson, die ook minister van Financiën is, heeft al gezegd dat hij zich niet kandidaat zal stellen. 

Politiek analisten in Nieuw-Zeeland denken dat het vertrek van Ardern grote gevolgen voor Labour zal hebben, die het aantal kiezers tijdens de vorige verkiezingen voor een groot deel te danken had aan het leiderschap van Ardern.