Ga naar de inhoud
Serieverkrachter

Londense politieagent verkrachtte 12 vrouwen, Britse regering neemt maatregelen

David Carrick, de Londense agent die toegaf 12 vrouwen te hebben verkracht. Beeld © ANP / REX by Shutterstock

De Britse regering grijpt in na het schandaal rond een agent die een reeks vrouwen verkrachtte. Alle politiedistricten moeten hun agenten en andere personeelsleden checken in nationale politiedatabanken 'zodat iedereen die door de mazen van het net is geglipt' alsnog wordt opgemerkt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Personen die niet in het korps thuishoren, zullen worden ontslagen. Er komen politiehervormingen, zodat agenten die zich misdragen 'geen plek hebben om zich te verstoppen', zei de Britse premier Rishi Sunak.

'Verachtelijk machtsmisbruik'

Hij zegt te willen voorkomen dat zich nieuwe zaken voordoen zoals het 'absoluut verachtelijke machtsmisbruik' door agent David Carrick. Britse media spreken over een van de ergste serieverkrachters ooit in het land.

Doorbraak
Lees ook:
Doorbraak na inzet uniek hologram: verdachte gepakt voor verkrachtingen

De 48-jarige Carrick, die bij de Londense politie werkte, wordt beschuldigd van zwaar misbruik nadat hij toegaf de afgelopen jaren 49 misdaden te hebben gepleegd, waaronder 24 verkrachtingen van twaalf vrouwen.

De minister van Binnenlandse Zaken noemde het gedrag van Carrick 'een serie daden van monsterlijk misbruik'. "Het is ontzettend belangrijk dat de politie hun inspanningen vergroten om corrupte agenten uit te roeien." Volgens de minister is het mogelijk dat er daardoor binnenkort nog meer schokkende zaken aan het licht komen.

Tekortkomingen aanpakken

"De politie moet de tekortkomingen in dit dossier aanpakken en er werk van maken om het vertrouwen bij het publiek te herstellen. De politie moet de veiligheid van vrouwen en meisjes garanderen", benadrukte de regering. 

Volgens de BBC gaat de Londense politie zo'n duizend andere klachten onderzoeken waarbij seksueel of huiselijk geweld zou zijn gebruikt door haar agenten.