Ga naar de inhoud
Dier doodgeschoten

IJsbeer in Alaska doodt vrouw en jongen

Een ijsbeer aan land. Foto ter illustratie. Beeld © Westend61

Twee mensen zijn omgekomen na een aanval van een ijsbeer in Wales, een plaatsje in de Amerikaanse staat Alaska. Dat meldt de politie. De ijsbeer zou de plaats zijn binnengedrongen en meerdere inwoners achterna hebben gezeten. Een vrouw en een jongen overleefden de aanval niet.

De aanval vond gisteren rond half twee 's middags plaats, melden de Alaska State Troopers, zoals de politie daar heet. Inwoners schoten de ijsbeer dood toen de twee slachtoffers werden aangevallen, maar dat mocht niet meer baten.

IJsbeeraanvallen

Dodelijke ijsbeeraanvallen zijn niet gebruikelijk. In Wales vond al wel eerder een aanval met dodelijke afloop plaats, in 1990. Daarbij kwam een man om het leven. Volgens biologen ging het toen om een uitgehongerde ijsbeer.

Te
Lees ook:
Te warm en geen eten: ijsbeer over 80 jaar uitgestorven als we niets doen

De kans op aanvallen neemt volgens wetenschappers in Alaska toe. Dat bleek uit een onderzoek in 2019. Vanwege de smeltende ijskap komen de dieren steeds vaker aan land.

Kleine plaats

Wales is een kleine plaats in Alaska, waar voornamelijk de Inupiaq verblijft. Dat is een stam van de Inuit. Er wonen ongeveer 150 mensen.

Bekijk ook: Van ijstijd naar nu: waarom een paar graden zoveel verschil uitmaakt

02:31
In de zomer op het strand merk je niet of het nou 24 of 26 graden is. Maar voor de aarde maakt een paar graden enorm veel verschil. Om dat uit te leggen gaat verslaggever Marloes Boesaard terug naar de ijstijd.