Ga naar de inhoud
Beroemdheden

Ruim 200 rijken vragen wereldtop in Davos: 'Alsjeblieft, belast ons méér'

Het Zwitserse Davos, waar het World Economic Forum plaatsvindt. Beeld © ANP / AP

Meer dan tweehonderd miljonairs en miljardairs doen een bijzondere oproep aan de wereldtop, die bijeen is in het Zwitserse Davos. De rijkaards, onder wie ook een Disney-erfgename, vragen om méér belasting over hun vermogen. 'Belast ons, de ultrarijken, nú om extreme ongelijkheid aan te pakken', schrijven ze.

De brief is door 205 vermogenden ondertekend, schrijft The Guardian. Onder meer Abigail Disney, een van de erfgenamen van Disney, en acteur Mark Ruffalo, die The Hulk speelde, hebben hun handtekening eronder gezet.

Ook de Nederlandse vermogenden Peter Groenen, Peter Leest en Maarten Meijnen sluiten zich aan bij de oproep.

'Oplossing is kraakhelder'

De brief is bedoeld voor de internationale elite, die op dit moment samen is in het luxe Zwitserse skioord Davos. Zoals elk jaar vindt daar het World Economic Forum (WEF) plaats, waar gepraat wordt over sociale en economische problemen in de wereld. Het netwerkevenement krijgt ook altijd veel kritiek.

Elite
Lees ook:
Elite praat over wereldproblemen in bergresort: dit is het World Economic Forum

"Het gebrek aan actie is zorgwekkend", schrijven de miljonairs en miljardairs in de brief. "Dat jullie internationale samenwerkingen bespreken, is zinloos als de oorzaak van de enorme verdeeldheid niet bestreden wordt."

Volgens de briefschrijvers 'is de rijkdom van de allerrijksten in de afgelopen vijf decennia alleen maar omhooggegaan' en de laatste jaren ging dat in sneltreinvaart. De oplossing hiervoor is voor iedereen kraakhelder, zeggen zij: 'Belast de allerrijksten meer'.

Premier Rutte en ministers onderweg

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zijn vanuit Washington onderweg naar Davos. Ook ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Kajsa Ollongren (Defensie) reizen vandaag naar de Zwitserse skiplaats. Koningin Máxima is vandaag en morgen bij het WEF. 

Meer over wie vanuit Nederland de top bezoekt, lees je in dit artikel.

Oxfam Novib kwam begin deze week met precies dezelfde oproep als de miljardairs. Volgens de organisatie kan de ongelijkheid in de wereld tegengegaan worden door de belastingtarieven voor de rijkste mensen flink te verhogen.

Groeiend vermogen

Volgens Oxfam Novib groeit het vermogen van miljardairs over de hele wereld met zo'n 2,5 miljard euro per dag. Tegelijkertijd ziet de organisatie dat 820 miljoen mensen honger lijden en dat lonen niet evenredig meestijgen met de inflatie.

Allerrijksten
Lees ook:
Allerrijksten betalen minste belasting: kabinet gaat vermogens meer belasten

"Op dit moment worstelen miljarden mensen met stijgende prijzen voor energie en voedsel", vindt de directeur van Oxfam Novib, Michiel Servaes. "Er moet snel iets gebeuren om deze schandalige trend van wereldwijde economische ongelijkheid aan te pakken die al decennia onze samenlevingen ontwricht."

Ook in Nederland

Ook in Nederland is de ongelijkheid volgens Servaes aanwezig. "De rijkste 1 procent bezit 26 procent van het Nederlandse vermogen, tegelijkertijd betalen de rijkste mensen relatief minder belasting dan de rest van Nederland."

Het kabinet zei daar afgelopen zomer nog verandering in te willen brengen.

Kun
Lees ook:
Kun je te rijk zijn? 'Met 2,2 miljoen kun je echt niet zó veel'