Ga naar de inhoud
Kind tijdens carrière

'Baanbrekend': zwangere voetbalster krijgt 82.000 euro misgelopen salaris

Sara Bjork Gunnarsdottir vorige zomer tijdens een persconferentie. Beeld © ANP / Belga

Goed nieuws voor de IJslandse voetbalster Sara Bjork Gunnarsdottir. De FIFA heeft besloten dat zij alsnog het salaris krijgt dat de Franse voetbalclub Olympique Lyon haar niet langer wilde betalen toen zij in 2021 zwanger werd. Het gaat om 82.000 euro. 'Deze uitspraak betekent financiële zekerheid voor alle vrouwelijke spelers die tijdens hun carrière een kind willen krijgen', zegt een opgeluchte Gunnarsdottir.

Twee jaar geleden speelde de inmiddels 32-jarige Sara Bjork Gunnarsdottir voor Olympique Lyon toen ze zwanger bleek. Ze verhuisde tijdelijk terug naar IJsland om daar te bevallen. Lyon besloot toen haar salaris niet meer uit te keren totdat ze terugkeerde naar Frankrijk.

'Ik sta in mijn recht'

Gunnarsdottir besloot naar de FIFA te stappen omdat ze het niet eens was met het inkomensverlies. De wereldwijde voetbalbond oordeelde gisteren dat ze gelijk had. Volgens de FIFA zijn de clubs verplicht om zwangere speelsters hun volledige salaris te betalen.

De wereldwijde spelersvakbond FIFPro, dat gevestigd is in Hoofddorp, spreekt van een 'baanbrekende uitspraak'. Zelf zegt Gunnarsdottir dat ze blij is dat ze in haar recht staat 'en dat dit zelfs door een club zo groot als Lyon niet kan worden betwist'.

Speciale
Lees ook:
Speciale bal voor vrouwenvoetbal nodig? 'Sport wordt vanuit mannenblik bekeken'

De FIFA oordeelde overigens dat niet alleen het salaris doorbetaald had moeten worden, maar Olympique Lyon ook meer oog voor de IJslandse had moeten hebben.

"Niemand keek naar mij om, naar mijn fysieke of geestelijke gezondheid werd niet gevraagd", zegt Gunnarsdottir tegen sportzender ESPN over haar zwangerschap. "Lyon moet weten dat dit niet oké is. Wij verdienen beter."

Franse wetgeving

In een reactie zegt de Franse voetbalclub dat het de Franse wetgeving volgde – en Gunnarsdottir geen zorg of salaris kreeg omdat ze voor haar bevalling naar IJsland vertrokken was.

Gunnarsdottir speelde sinds 2020 bij Lyon en hielp de ploeg aan de landstitel en de winst in de Champions League. Aan het einde van het vorige seizoen verliet ze de Franse club en tekende ze een contract bij Juventus.

'Vrouwenvoetbal
Lees ook:
'Vrouwenvoetbal is commercieel volwassen geworden'