Ga naar de inhoud
'Politiebevel genegeerd'

Greta Thunberg vast na protest 'bruinkooldorp' Lützerath

Greta Thunberg wordt weggevoerd door de Duitse politie. Beeld © AP

Klimaatactivist Greta Thunberg is vanmiddag 'kort vastgehouden' bij een demonstratie vlak bij het Duitse Lützerath. Thunberg stond met een groep van zestig tot zeventig demonstranten aan de rand van de bovengrondse mijn Garzweiler, iets wat door de politie verboden was.

Volgens de politie zijn Thunberg en de andere actievoerders niet formeel gearresteerd. "Greta Thunberg was deel van een groep activisten die naar de rand trok. Ze werd toen tegenhouden en door ons met deze groep uit de onmiddellijke gevarenzone gedragen om hun identiteit vast te stellen."

Een Duitse journalist van de Süddeutsche Zeitung zette deze beelden van de aanhouding op Twitter:

Tienduizenden mensen demonstreren in en vlak bij Lützerath. Ze willen niet dat er naar bruinkool wordt gegraven. De actievoerders komen uit heel Europa. Zo zijn er onder meer honderden Nederlanders, Oostenrijkers, Fransen en Italianen. 

Harde confrontatie

Afgelopen weekend kwam het tot een harde confrontatie met de politie. Volgens de demonstranten raakte daarbij een onbekend aantal mensen gewond, onder wie een aantal zwaargewonden. Een persoon zou hondenbeten hebben opgelopen, een ander raakte bewusteloos en meerdere mensen zouden zware hoofdwonden hebben gehad. Er zou een traumahelikopter nodig zijn geweest.

Op deze beelden is de confrontatie tussen de politie en actievoerders te zien:

Confrontatie politie en actievoerders bij protest Lützerath: enkele gewonden

00:49

Zondag werd Thunberg al eens weggevoerd door de Duitse politie nadat ze met andere demonstranten had staan zingen en dansen aan de rand van de bovengrondse bruinkoolmijn. Volgens een politiewoordvoerder zat ze op enig moment op een muur aan de rand van de groeve. Toen agenten haar voor haar eigen veiligheid vroegen om weg te gaan en ze daar geen gehoor aan gaf, zou ze weggedragen zijn. Ze werd toen niet gearresteerd. 

Overigens zal Thunberg ook nu niet lang op het politiebureau doorbrengen. De politie van Aken laat weten dat de opgepakte demonstranten vanavond nog worden vrijgelaten. "Er is geen reden om hen dagenlang vast te houden. Het duurt misschien een paar uur, of ze vertrekken onmiddellijk", zegt een woordvoerder.

Politieoptreden
Lees ook:
Politieoptreden of niet, Linde laat zich niet wegjagen uit Duits 'bruinkooldorp'