Ga naar de inhoud
Gesprek met Biden

Nederland doet mee aan Oekraïense Patriot-missie Duitsland en VS

Premier Rutte kreeg tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Biden een rondleiding. Beeld © ANP / Editorial

Nederland gaat meedoen aan de Oekraïense Patriot-missie van Duitsland en de Verenigde Staten. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens een overleg met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis.

"We gaan meedoen met het initiatief van Duitsland en de Verenigde Staten om Patriots naar Oekraïne te sturen", zei Rutte, zittend naast Biden. Hij zei daarover eerder op de dag nog telefonisch te hebben gesproken met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Maandag sprak Rutte ook al met president Volodimir Zelenski van Oekraïne.

Tegenover RTL Nieuws liet Rutte weten dat nog moet worden uitgezocht wat de steun aan het Duits-Amerikaanse project precies inhoudt. "Maar het zal een substantiële bijdrage zijn." 

'Gemeenschappelijke overwinning'

Zelenski liet weten Nederland dankbaar te zijn voor de geboden hulp. "Het verbetert de luchtverdediging aanzienlijk, beschermt onze steden en mensen tegen de raketterreur van de Russische Federatie", zei Zelenski. "Samen gaan we op weg naar een gemeenschappelijke overwinning."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne krijgt langgewenste Patriots: 'Complex maar zeer effectief wapen'

Eerder kondigden de VS en Duitsland al aan Patriots naar Oekraïne te sturen. Het land vroeg al langer om het luchtafweergeschut. Dat die toezegging zo lang op zich liet wachten, heeft niet alleen politieke redenen. Het peperdure wapensysteem is zeer geavanceerd en vergt veel training en mankracht. De eerste trainingen worden in de VS al aan Oekraïense militairen gegeven. 

Defensiedeskundige Patrick Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies zegt tegen RTL Nieuws dat het systeem niet is bedoeld om mee aan te vallen, maar ter verdediging. "Het kan de Oekraïense bevolking helpen door bijvoorbeeld raketten uit de lucht te halen." 

Bezoek Witte Huis

Premier Mark Rutte was samen met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op bezoek in het Witte Huis. Hoog op de agenda stond onder andere de oorlog in Oekraïne. Daarover liggen Nederland en de VS redelijk op dezelfde lijn, bijvoorbeeld in opstellingen tegenover Rusland. 

Rutte was voor het laatst in het Witte Huis in 2019. Toen werd hij nog ontvangen door president Donald Trump. 

In onderstaande video blikken we terug op de ontmoeting tussen premier Mark Rutte en president Joe Biden:

Biden ontvangt Rutte: de belangrijkste punten

02:25
Correspondent Erik Mouthaan bespreekt de belangrijkste punten die voorbijkwamen in het gesprek.