Tegenstanders van de bruinkoolwinning in Duitsland gaan door met hun protestacties na de beëindigde bezetting van het dorp Lützerath bij een enorme bruinkoolgroeve ten oosten van de provincie Limburg. De demonstranten zijn fel tegen het verbranden van bruinkool om elektriciteit op te wekken, omdat het milieuvervuilend is.
Na de ontruiming van het dorp Lützerath, dat verdwijnt en wordt opgeslokt door de groeve, betoogden activisten dinsdag op meerdere plaatsen in de omgeving. In de groeve Inden werd een graafmachine bezet.
De politie van Aken sprak van zo'n twintig actievoerders, een woordvoerder van het energiebedrijf RWE van dertig tot veertig. In de buurt van Rommerskirchen bezette een groep van zo'n twintig actievoerders goederenspoorlijnen naar de energiecentrale van Neurath.

Bewoners uitgekocht
De afgelopen twee jaar bezetten actievoerders de groeve om juist te voorkomen dat er bruinkool werd gewonnen. Afgelopen weekend greep de politie en werd de omgeving leeg geveegd. Maandag verlieten de laatste bezetters het terrein. De huidige bewoners van het gehucht zijn jaren geleden al uitgekocht en vertrokken.
Duitsland is nog steeds afhankelijk van steenkool voor energieopwekking. Vorig jaar was werd ruim 20 procent van de opgewekte elektriciteit geproduceerd met binnenlandse bruinkool en ruim 11 procent met geïmporteerde steenkool. Na de sluiting van drie kerncentrales eind 2021 is het aandeel kolen zelfs gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Uiteindelijk wil Duitsland stoppen met kolen.
Twee jaar geleden bezocht RTL Nieuws een bewoner van het dorp, die toen niet wilde vertrekken.