Ga naar de inhoud
'Drastische gevolgen'

Chinese bevolking krimpt voor het eerst in ruim zestig jaar

Een kindje in de Chinese stad Peking, ter illustratie. Beeld © ANP

Voor het eerst in meer dan zes decennia groeit de bevolking van China niet. In 2022 nam het aantal inwoners met zo'n 850.000 af, meldt het Chinese bureau voor de statistiek vandaag. Correspondent Roland Smid spreekt van cijfers met drastische gevolgen. 'Veel Chinezen hebben er gewoon geen zin meer in, al die kinderen.'

De autoriteiten in Peking melden vandaag dat China eind 2022 zo'n 1.411.750.000 inwoners telde. Hoewel geen enkel ander land ruim 1,4 miljard inwoners telt, zijn er nu bijna 850.000 minder Chinezen dan een jaar eerder.

Ongekend laag geboortecijfer

Dat komt bijvoorbeeld omdat China het hoogste sterftecijfer sinds 1974 had: 7,37 doden per duizend inwoners. Dat getal lag in 2021 nog op 7,18. Maar ook het geboortecijfer daalde flink: van 7,52 baby's per duizend inwoners naar 6,77, het laagste cijfer sinds deze statistieken worden bijgehouden.

Officieel
Lees ook:
Officieel telt China 60.000 coronadoden, maar dat getal is 'absurd laag'

De laatste keer dat China kampte met een bevolkingskrimp was in de jaren zestig, toen het land door wanbeleid van toenmalig leider Mao Zedong kampte met de ergste hongersnood in de moderne Chinese geschiedenis. Sindsdien was er sprake van explosieve bevolkingsgroei, zegt China-correspondent Roland Smid.

Subsidies en belastingvoordeeltjes

Anderhalf jaar geleden kwam uit een onderzoek van de Chinese Xi'an Jiaotong Universiteit echter al naar voren dat een bevolkingskrimp dreigt. Mogelijk zou het aantal Chinezen in een halve eeuw zelfs kunnen halveren. Gemiddeld krijgt een Chinese vrouw 1,3 kinderen, berekenden wetenschappers. En dat is lang niet genoeg om de populatie op peil te houden.

Halvering
Lees ook:
Halvering bevolking dreigt: China probeert babyboom op te wekken

De overheid doet er al jaren van alles aan om Chinezen kinderen te laten krijgen, ziet Smid. Zo zijn er subsidies en belastingvoordeeltjes. "Maar die wegen bij lange na niet op tegen de enorme kosten die met kinderen gemoeid zijn." Een van de belangrijkste redenen voor de snelle krimp is volgens de correspondent dat het voor veel Chinezen simpelweg te duur is om meerdere kinderen te hebben.

'Zaak van landsbelang'

Intussen is het krijgen van kinderen voor de Chinese staat 'een zaak van landsbelang'. "Het heeft een grote bevolking nodig om de economie te laten groeien, en daarmee de Communistische Partij in het zadel te houden", zegt Smid.

Maar onder de Chinese bevolking is het sentiment veranderd. "Veertig jaar geleden was de gedachtegang: des te meer kinderen, des te meer arbeid we kunnen verzetten op het land. Sinds de enorme welvaartsgroei in China is dat niet langer nodig."

Die onafhankelijkheid van de moderne Chinese burger is overal te zien. "Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, praten vrouwen openlijk over hun bezwaren tegen trouwen en het krijgen van kinderen", zegt Smid. "Voor de Chinese overheid is dat geen goed nieuws."

Bekijk ook: corona op Chinese platteland, zonder medicijnen

02:39
Niet alleen in de grote steden in China grijpt corona hard om zich heen. Ook op het platteland zijn de zorgen groot.