Ga naar de inhoud
Asiel aangevraagd

Oud-commandant Wagner-groep gevlucht naar Noorwegen

Oud-Wagner-commandant Andrej Medvedev. Beeld © Dagbladet

Een ex-commandant van de Russische paramilitaire Wagner-groep heeft asiel aangevraagd in Noorwegen. De 26-jarige Andrej Medvedev was tot november actief voor het huurlingenleger dat in Oekraïne vecht voor de Russen.

Medvedev is vorige week vrijdag gearresteerd bij de Noorse grens. Dat bevestigt zijn advocaat Jens Bernhard Herstad aan de Noorse krant Dagbladet. 

De oud-commandant zou Wagner hebben verlaten nadat hij getuige was van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen door manschappen in Oekraïne. Hij zou ook bewijsmateriaal hebben meegenomen. Voor zover bekend is Medvedev de eerste Wagner-medewerker die naar het Westen overloopt.

Video

Vladimir Osechkin, een Russische mensenrechtenactivist in ballingschap, postte onlangs een video via zijn organisatie Gulagu.net, waarin Medvedev vertelt over zijn tocht langs de Noors-Russische grens. 

In onderstaande video leer je meer over de Wagner-groep:

Moord, martelingen en verkrachtingen: dit is het geheime huurlingenleger van Poetin

07:27
Dit is het geheime huurlingenleger van Poetin.

Medvedev werd afgelopen juli actief voor de paramilitaire groep, met een contract van vier maanden. Hij zou tot november de leiding hebben gehad over een Wagner-afdeling van tientallen militairen. The Moscow Times meldt dat Medvedev getuigenissen aflegt tegen Wagner-oprichter Yevgeny Prigozhin

Mishandeling

Prigozhin heeft bevestigd dat Medvedev voor hem heeft gevochten. Hij beschuldigde hem ook van mishandeling van gevangenen, iets wat de advocaat van Medvedev ontkent.

Waarnemers stellen dat de Wagner-groep grofweg 10 procent van de Russische strijdkrachten in Oekraïne levert. Wagner-huurlingen speelden afgelopen week een prominente rol bij de verovering van het stadje Soledar in de regio Donetsk.

Wagner-baas
Lees ook:
Wagner-baas zegt stad bij Bachmoet te hebben ingenomen, Kiev ontkent