Ga naar de inhoud
'Zeer glad ijs'

Britse regering van plan Schotse transgenderwet te blokkeren

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt de blokkade 'een schande'. Beeld © Alamy Limited

De Britse regering gaat een Schotse transgenderwet blokkeren die het makkelijker maakt voor de wet van geslacht te veranderen. Het is de eerste keer dat Londen een veto uitspreekt over een Schots wetsvoorstel.

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt de Britse blokkade een schande en een frontale aanval op het Schotse parlement, dat vorige maand de wet aannam. Ze zegt dat de regering van premier Rishi Sunak zich op 'zeer, zeer glad ijs' begeeft. 

Veiligheid

De Britse regering is naar verluidt onder meer bezorgd over de veiligheid van vrouwen. Kwaadwillende mannen zouden via de wet makkelijker door het leven kunnen gaan als vrouw en zo in bijvoorbeeld kleedruimtes voor vrouwen kunnen komen. Sunak moet uiterlijk woensdag laten weten wat hij gaat doen.

Botsende
Lees ook:
Botsende wereldbeelden in debat transgenderwet, uitkomst nog onduidelijk

Schotland is het eerste land van het Verenigd Koninkrijk dat met een dergelijke wet komt. Hierin wordt onder meer de noodzaak van een medische diagnose geschrapt en gaat de minimumleeftijd van 18 naar 16 jaar. Landen als Ierland, Denemarken en Argentinië gingen de Schotten voor.

Nederland

In Nederland is aanpassing van de wet al langer onderwerp van discussie in de Tweede Kamer. Onderwerp van het wetsvoorstel is het mogelijk maken om de geslachtsaanduiding in een paspoort te wijzigen, zonder een verklaring van een arts of psycholoog.

Ook wordt het in de nieuwe wet mogelijk voor kinderen jonger dan 16 jaar om via de rechter de geslachtsaanduiding in het paspoort te laten veranderen.

Op 23 februari debatteert de Kamer verder.