Ga naar de inhoud
'Harde garanties'

Save The Children hervat deel werkzaamheden in Afghanistan

Een medewerkster van Save The Children verzorgt een zwangere vrouw in Afghanistan. Beeld © Associated Press / Editorial / ANP

Save The Children hervat een gedeelte van haar werkzaamheden in Afghanistan. Enkele weken geleden zag de ngo zich genoodzaakt de werkzaamheden te staken nadat de taliban een verbod afkondigde voor vrouwelijke medewerkers hun werk te mogen doen doen. De organisatie krijgt nu toch toestemming een deel van de werkzaamheden met vrouwelijke medewerkers te hervatten.

Drie weken geleden kondigden de taliban een verbod af voor vrouwelijke medewerkers van ngo's om hun werk te doen. Organisaties die de regel niet zouden naleven, zouden hun vergunning kunnen verliezen. Hierop staakten meerdere ngo's hun werkzaamheden, waaronder Save The Children.  

De organisatie benadrukt dat enkel op plekken waar zij 'harde garanties' van de autoriteiten hebben gekregen dat vrouwen hun werk veilig en zonder restricties kunnen doen, het werk wordt hervat. 

Taliban
Lees ook:
Taliban zwakken verbod op vrouwen bij hulporganisaties af

Dat betekent dat op sommige plekken werkzaamheden rondom de gezondheidszorg en onderwijs weer zullen plaatsvinden. Maar volgens de organisatie gaat dat slechts om een klein percentage van alle werkzaamheden.

"Vrouwen maken een essentieel onderdeel uit van onze werkzaamheden", zegt een topman van de organisatie. "Niet alleen omdat ze de helft van onze medewerkers zijn, ook omdat we anders veel vrouwen en meisjes in het land niet kunnen bereiken." 

Universiteiten

De taliban besloten eerder al vrouwen de toegang tot universiteiten en ander hoger onderwijs te ontzeggen. Dit gebeurde omdat ze zich niet aan de kledingvoorschriften hielden en contact hadden met mannelijke studenten. Het verbod werd in grote delen van de wereld veroordeeld en leidde tot kritiek en protesten in Afghanistan.