Ga naar de inhoud
70 minderjarigen

Zeker 522 mensen omgekomen bij maandenlange protesten in Iran

Protesten op de straten Teheran. Beeld © ANP

Bij de protesten in Iran zouden tot nu toe zeker 522 mensen zijn omgekomen. Dat meldt een in de VS gebaseerde Iraanse mensenrechtenorganisatie. Onder de slachtoffers zijn 70 minderjarigen en 68 medewerkers van de politie en veiligheidstroepen.

Bijna 20.000 mensen werden gearresteerd, meldt het Human Rights Activist News Agency. 110 van hen zijn aangeklaagd voor misdrijven die tot de doodstraf kunnen leiden onder de Iraanse wetgeving. Vier demonstranten zijn al geëxecuteerd. Duidelijk is dat de opgepakte demonstranten niet hoeven te rekenen op een eerlijk proces. 

Mahsa Amini

Sinds september vinden er grootschalige protesten in Iran plaats na de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige vrouw van Koerdische afkomst stierf in de cel nadat ze door de politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de Iraanse mannen die dit weekend werden geëxecuteerd

Tot nu toe zijn er in meer dan 160 steden demonstraties geweest. Het is de grootste protestgolf sinds jaren in het land, waar al duizenden mensen aan hebben meegedaan. 

Iran heeft zelf nog geen details vrijgegeven over het aantal doden en arrestaties bij de protesten.

Tijd
Lees ook:
Tijd dringt voor veroordeelde Olivier in Iran: 'België moet nu in actie komen'

Onder de gearresteerden zou ook een Nederlander zijn, maar daarover is geen duidelijkheid. Het lukt het ministerie van Buitenlandse Zaken al maanden niet om duidelijkheid daarover te krijgen van Iran. 

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland het voortouw neemt bij maatregelen tegen het Iraanse regime. Zo zou de Iraanse Revolutionaire Garde, het eliteleger van de religieuze leider, in Europa als terreurorganisatie moeten worden aangemerkt. 

Bekijk ook: Iraanse artsen die demonstranten helpen doelwit van het regime

02:20
De regering maakt het artsen onmogelijk gewonde demonstranten te helpen. Sommige artsen zitten in de cel of komen op een dubieuze manier om het leven.