Ga naar de inhoud
'Exorbitant politiegeweld'

Tientallen activisten en agenten gewond bij betoging rond Lützerath, bezetting voorbij

De mobiele eenheid grijpt in tijdens een grote demonstratie in het Duitse Lutzerath Beeld © Editorial / Rob Engelaar / ANP

Bij confrontaties gisteren tussen de Duitse politie en klimaatactivisten bij 'bruinkooldorp' Lützerath zijn vele tientallen, mogelijk zelfs meer dan honderd mensen gewond geraakt. De bezetting van het dorp zou ondertussen voorbij zijn, volgens de politie. Alleen in een tunnel onder de grond zitten nog twee activisten, die weigeren daar uit te komen.

Veel van de gewonden activisten hadden botbreuken in armen en benen, en zware hoofdwonden. Dit zei een ziekenverzorgster vandaag tijdens een persconferentie in een actiekamp van klimaatactivisten vlakbij Lützerath. Zij heeft gisteren de opvang gecoördineerd van de gewonden tijdens een grote demonstratie bij Lützerath. Een van de gewonden zou in levensgevaar verkeren.

'Exorbitant politiegeweld'

Volgens de ziekenverzorgster heeft de politie hard met de gummiknuppel geslagen en daarbij vaak op de hoofden van demonstranten. Ze sprak van exorbitant politiegeweld.

Bij de betoging gisteren waren, volgens de actievoerders, zo'n 35.000 mensen aanwezig. Onduidelijk is of het aantal werkelijk zo hoog was. Op onderstaande beelden is te zien dat politie en actievoerders bij de betoging met elkaar slaags raakten:

Confrontatie politie en actievoerders bij protest Lützerath: enkele gewonden

00:49
Bij het protest zijn duizenden demonstranten uit heel Europa aanwezig.

De gewonden vielen toen een groep demonstranten zich los maakte van een grote betoging, waarin volgens de actievoerders meer dan 35.000 mensen meeliepen. Onder deze groep zouden ook honderden Nederlanders zijn. 

Een grote groep linksradicale activisten doorbrak de politiekordons en liep richting het met dubbele hekken afgezette dorp Lützerath, waarop de politie hardhandig ingreep en de groep terugdrong. Lützerath wordt momenteel ontruimd door de politie na een ruim twee jaar durende bezetting.

Gewonde politieagenten

Bij de confrontaties raakten ook tientallen politieagenten gewond, meldde de politie vandaag. Sinds woensdag zijn in totaal zeventig agenten gewond geraakt, de meeste daarvan gisteren.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden mensen demonstreren tegen ontruiming 'bruinkooldorp' Lützerath

De politie heeft sinds woensdag een kleine 500 bezetters onder wie tientallen Nederlanders uit het dorp gehaald. Energiemaatschappij RWE wil de bruinkool onder het dorp delven, de bezetters probeerden dat te voorkomen.

Nog enkele bezetters hielden vandaag stand in boomhutten, maar zeker twee van hen haalde de politie daar vanochtend uit. Op dit moment zijn alleen de twee mensen die in de tunnel vastzitten nog actief. Die worden door RWE daaruit gehaald. De politie heeft daarmee geen bemoeienis en trekt zich daarom uit het dorp terug.

Tentenkamp

De activisten hebben in Keyenberg een actiekamp opgezet. Het gaat om een groot tentenkamp waarin zich momenteel duizenden activisten zouden bevinden.

Ook vandaag meldden zich activisten om er hun tent op te slaan en mee te doen aan komende acties. Dinsdag hebben zij een actiedag aangekondigd rond Lützerath. Daarover wilden ze verder niets zeggen.