Ga naar de inhoud
Meeste betogers vertrokken

Activisten: zwaargewonden bij demonstratie 'bruinkooldorp' Lützerath

Politiemensen in Lützerath voeren een actievoerder af. Beeld © ANP

Tijdens de confrontaties tussen politie en een paar honderd betogers bij het Duitse 'bruinkooldorp' Lützerath is volgens de actievoerders een onbekend aantal mensen gewond geraakt. Naast ambulances zou ook een traumahelikopter zijn ingezet, zeggen de actievoerders.

Ze zeggen dat ook demonstranten zwaargewond zijn geraakt. Eén van hen zou hondenbeten hebben opgelopen, een ander raakte bewusteloos, verschillende mensen liepen zware hoofdwonden op. Ook raakten mensen gewond door de inzet van pepperspray. "De situatie is onoverzichtelijk", zei één van de activisten vanavond.

De politie kon nog niet direct een overzicht geven van de aantallen gewonden en aanhoudingen. Een grote groep betogers trok vandaag van het dorpje Keyenberg naar het naburige 'bruinkooldorp' Lützerath, dat sinds ruim twee jaar bezet is. De politie is bezig dat dorp te ontruimen, omdat energiebedrijf RWE er bruinkolen wil delven. 

Handjevol bezetters houdt stand

De bezetters verzetten zich daartegen. De politie heeft inmiddels nagenoeg alle bezetters, een kleine 500, uit het dorp gezet. Een handjevol bezetters houdt nog stand in boomhutten en in een ondergrondse tunnel.

Aan de demonstratie zouden volgens de politie 15.000 mensen hebben meegedaan. De activisten houden het op 35.000 deelnemers. De demonstratie verliep grotendeels vreedzaam, al waren er zo nu en dan confrontaties tussen politie en actievoerders, zoals op deze beelden te zien is:

Confrontatie politie en actievoerders bij protest Lützerath: enkele gewonden

00:49

Een kleine groep van enkele honderden betogers probeerde door de politieafzetting naar Lützerath door te dringen. Dat leidde tot charges door de politie, waardoor zeker drie actievoerders gewond raakten. De politie zette onder meer waterkanonnen in om te voorkomen dat de activisten Lützerath binnendrongen.

Halverwege de avond waren de meeste betogers vertrokken, al zouden kleine groepen 'storende elementen' volgens de politie nog steeds de confrontatie zoeken.