Ga naar de inhoud
Drie activisten gewond

Duizenden mensen demonstreren tegen ontruiming 'bruinkooldorp' Lützerath

Beeld © ANP

Duizenden mensen demonstreren in het Duitse dorp Keyenberg tegen de ontruiming van het nabijgelegen Lützerath. Dat dorp wordt bezet door mensen die niet willen dat er naar bruinkool wordt gegraven. De politie voert meerdere charges uit op een groep gemaskerde actievoerders. Ondanks dat hebben meerdere activisten de mijn weten te bereiken.

De politie heeft op Twitter meerdere oproepen en waarschuwingen geplaatst voor mensen die op de rand van de kuil of in de mijn staan. "Het is daar levensgevaarlijk", aldus de politie.

Bij de demonstratie zijn drie activisten gewond geraakt. Vermoedelijk komt dit door de confrontatie met de politie. De drie gewonden liggen in het veld, waar ze verzorging krijgen.

Confrontatie politie en actievoerders bij protest Lützerath: enkele gewonden

00:49

Eerder splitsten duizenden actievoerders zich af van de grote stoet van zeker 35.000 mensen om aan de rand te gaan staan van de kuil, waar naar bruinkool wordt gegraven. Die kuil is tientallen meters diep. In de kuil staan allerlei voertuigen van energiebedrijf RWE en tientallen beveiligers.

Honderden agenten

In Keyenberg, over de Duitse grens op 31 kilometer van Roermond, is een actiekamp van klimaatactivisten. Zij roepen alle demonstranten die nog onderweg zijn op om direct naar de plaats van de demonstratie te gaan, omdat het te druk wordt in Keyenberg. De wegen rondom het dorp staan helemaal vast door al het verkeer, ziet een verslaggever van persbureau ANP.

Vanuit Keyenberg is het niet ver naar de afgraving in Lützerath waar al naar bruinkool is gegraven. De politie staat met honderden agenten tussen de actievoerders en de afgraving, om te voorkomen dat mensen die betreden.

Politieoptreden
Lees ook:
Politieoptreden of niet, Linde laat zich niet wegjagen uit Duits 'bruinkooldorp'

De actievoerders komen uit heel Europa. Er zijn onder meer honderden Nederlanders, Oostenrijkers, Belgen, Fransen en Italianen. Ook de bekende Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg is aanwezig.

'Politiegeweld schandalig'

Thunberg kreeg het online al aan de stok met de politie. In een tweet stelde ze naar aanleiding van haar bezoek aan Lützerath het 'politiegeweld schandalig' te vinden. De politiechef van Aken zegt dat Thunberg de pers te woord stond, terwijl 'agenten praktisch naast haar zeer behoedzaam eraan werkten om activisten het gebied uit te brengen'. 

In Lützerath is volgens de nog aanwezige activisten een arrestatieteam gearriveerd. De politie wil daar niets over kwijt en meldt alleen dat de vierde dag van de ontruiming is begonnen. Volgens de politie zitten er nog activisten in vijftien 'gebouwen', dat zijn huizen, maar ook boomhutten.

Eerder deze week ging het er zo aan toe bij de ontruiming:

Ontruiming Duits bruinkooldorp begonnen, activisten geven niet op

01:48
Activisten hielden het dorp en de natuur er omheen weken bezet.

Energiebedrijf RWE gaat de laatste activisten uit ondergrondse tunnels halen, de politie omschrijft dat als 'reddingsactie'. De afgelopen dagen zijn ongeveer 470 activisten uit Lützerath gehaald, 320 van hen vertrokken uiteindelijk vrijwillig. Vier demonstranten raakten gewond.

RWE gaat de bruinkool winnen, omdat de regering dat noodzakelijk acht in de huidige energiecrisis. Zonder Russisch gas is bruinkool nodig totdat er meer hernieuwbare energie opgewekt kan worden, stelt de regering. De activisten willen niet dat het erg vervuilende bruinkool wordt gebruikt om stroom op te wekken, vanwege de gevolgen voor het klimaat.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update