Ga naar de inhoud
Meewerken of niet?

Onderzoek naar beiden, maar Biden en Trump deden niet hetzelfde met geheime documenten

Joe Biden en Donald Trump Beeld © Getty

Zowel Joe Biden als Donald Trump wordt onderzocht omdat ze tegen de regels in geheime documenten in hun bezit hadden. Maar voor je nu zegt: 'één pot nat', moet je weten dat er verschillen zijn. Correspondent Erik Mouthaan legt het uit met vijf vragen en antwoorden. 

1. Waarom worden beide mannen nou onderzocht?

Ze hadden vertrouwelijke en geheime documenten in bezit nadat ze niet langer in het Witte Huis werkten. Ze hadden die papieren moeten inleveren bij het nationaal archief. 

In het geval van Trump ging het om 300 documenten, waaronder een brief van de Noord-Koreaanse dictator. In het geval van Biden zou het volgens het Witte Huis gaan om iets meer dan twintig papieren.

2. Waren ze echt zo geheim, die documenten?

Justitie heeft gemeld dat Trump 'top secret' documenten bezat, een van de hoogste classificaties, papieren die echt maar door een paar mensen in de overheid bekeken mochten worden. Daarentegen zouden de documenten van Biden volgens het Witte Huis van een lagere orde zijn, enkel 'vertrouwelijk' of 'strikt vertrouwelijk'. Maar dat wordt nu dus onderzocht.

Geheime
Lees ook:
Geheime documenten gevonden bij Joe Biden thuis: 'Volledig tegen de regels'

Ook claimt Trump dat hij zijn documenten had gedeclassificeerd. Dat wil zeggen dat ze niet meer geheim waren, en dus openbaar. Maar daar is geen presidentieel besluit van Trump over te vinden, en dan nog hadden de originele versies van de paperassen overhandigd moeten worden aan het nationale archief.

3. Waarom vond er een inval plaats bij Trump, maar niet bij Biden? 

Donald Trump weigerde een jaar lang medewerking aan verzoeken van het archief om documenten te retourneren. Zijn advocaten logen zelfs toen gevraagd werd of zij daadwerkelijk alle documenten hadden opgegeven die lagen op buitenverblijf Mar-a-Lago. Omdat Trump niet reageerde op dwangbevelen, besloot de FBI de documenten dan maar te gaan halen: 

FBI neemt documenten mee uit huis Trump: 'Dit heeft politieke gevolgen'

01:22
Aanhangers van Trump verzamelden zich direct na de inval afgelopen zomer bij zijn huis.

Biden claimt dat zijn advocaten, die de eerste lichting documenten tegenkwamen, meteen het nationaal archief waarschuwden, en dat de papieren de volgende dag werden opgehaald. 

4. Kunnen de mannen hiervoor vervolgd worden?

Het is tegen de wet om slordig om te gaan met geheimen. Maar er gelden verschillende criteria bij vaststellen of je vervolgd moet worden, zoals: wie kon er bij de documenten, hoe geheim waren ze, verspreidde je ze naar anderen, werkte je het onderzoek tegen? 

In het geval van Trump lijkt er meer bewijs dat hij de documenten bewust achterhield. Anderzijds zegt hij dat hij als president de inhoud al had vrijgegeven dat het dus geen staatsgeheimen waren.

FBI
Lees ook:
FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

Volgens Biden was er in zijn geval geen kwade opzet, hij had niet bewust geheimen achtergehouden. En het motief doet ertoe bij strafbepaling.

5. Hoe gaat het nou verder?

De aanklager van Biden begint net zijn onderzoek, Robert Hur zal personeel en mogelijk familieleden van Biden gaan ondervragen. Dit wordt een slepend proces waar het team op het Witte Huis het druk mee zal krijgen.

Ook Trump heeft een speciaal aanklager aan zijn broek. Maar die kijkt verder. Hij is aangesteld om verschillende strafrechtelijke onderzoeken te overzien die lopen naar Trump. Aan deze Jack Smith is het om te adviseren of Trump in staat van beschuldiging moet worden gesteld voor hetzij de documenten, hetzij zijn pogingen om de uitslag van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.