België staat op z'n kop sinds begin deze week een meisje van 11 om het leven kwam toen haar huis werd beschoten. Aangenomen wordt dat er een verband is met het drugsmilieu. Belgen breken zich nu het hoofd over de vraag hoe het drugsgeweld de kop moet worden ingedrukt. Want het is voor onze zuiderburen zeker: zo kan het niet langer.
Het lichaam van de 11-jarige Firdaous is overgebracht naar Marokko om daar begraven te worden. Afgelopen maandag werd ze getroffen door een kogel, toen haar ouderlijk huis onder vuur werd genomen. Het gezin heeft niets te maken met drugs. Maar twee ooms van Firdaous zouden wel in het drugsmilieu zitten. De beschieting was in Merksem, een wijk van Antwerpen.
Recordhoeveelheid onderschept
Die stad wordt al langer geteisterd door drugsgeweld, wat natuurlijk allemaal te maken heeft met de doorvoer van cocaïne via de Antwerpse haven. Daar zijn ook Nederlandse drugshandelaren bij betrokken. Een dag na de dood van Firdaous werd bekend dat er vorig jaar in een recordhoeveelheid van 110 ton cocaïne is onderschept in de haven.
De moeder van Firdaous deed al een emotionele oproep aan de dader, die zie je in onderstaande video:
Moeder vermoorde Firdaous (11) doet emotionele oproep aan dader
Burgmeester Bart de Wever van Antwerpen eist dat er nu harder wordt ingegrepen. Hij wil dat er meer politiemensen komen om de haven te bewaken en desnoods moet het leger bijspringen, vindt hij. Maar de Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vinden dat laatste te ver gaan.
'Overal dezelfde controles'
Er worden al extra politiemensen ingezet in de Antwerpse haven en er zijn bijvoorbeeld scanners om containers te controleren. Maar aan die controles zit een economische limiet, zegt Koen Voskuil, onderzoeksjournalist ondermijnende criminaliteit van RTL Nieuws: "Controles kosten tijd, daardoor kunnen goederen te lang in de haven liggen. Dat levert economische schade op, de havens van Antwerpen en Rotterdam kunnen daardoor minder aantrekkelijk worden ten opzichte van havens elders in Europa. Dat kan alleen opgelost worden door Europese afspraken te maken, overal dezelfde controles."
Volgens een Belgische politiechef zou Europa ook meer jacht moeten maken op het drugsgeld van criminele organisaties. Dat betekent ook een einde maken aan het witwassen van drugsgeld in onder meer Dubai, Malta en Zwitserland. Voskuil vindt dat een goed idee, maar wijst erop dat België en ook Nederland daar niet op ingesteld zijn: "Er zijn te weinig financieel rechercheurs om deze vaak ingewikkelde geldstromen te volgen en aan te pakken. In bijvoorbeeld Italië is dat wel anders, daar is de financiële recherche enorm groot."
Ripdeals
Dubai is al even genoemd. Daar woont ook al tien jaar lang een oom van het omgekomen meisje Firdaous. Deze Othman El.B. wordt door politie en justitie gezien als een belangrijke drugsbaron. Hij organiseert grote drugstransporten, maar zou ook niet te beroerd zijn om concurrenten te laten beroven. Ripdeals dus.

Volgens een groep internationale onderzoeksjournalisten zouden er tussen de 500 en 600 criminelen in Dubai verblijven. Een bekend voorbeeld is natuurlijk Ridouan Taghi, voordat hij in 2019 werd gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland. Hun drugsgeld kunnen de criminelen in Dubai kwijt aan luxehuizen en aan dure kleding, juwelen, horloge en auto’s.
Dubai
Internationaal komt er steeds meer weerstand tegen dit witwassen van drugsgeld in Dubai. De Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai deel van uitmaakt, is dan ook op een zogenoemde grijze lijst gezet: er moeten maatregelen genomen worden tegen witwassen, anders dreigt de zwarte lijst. Daarop staan nu maar drie landen: Noord-Korea, Iran en Myanmar. Maatregelen tegen witwassen zouden mogelijk een einde maken aan het luxeleventje van de criminelen.
Door de internationale druk neemt Dubai in ieder geval ook andere maatregelen tegen drugscriminelen die daar gevestigd zijn, weet Voskuil: "Nederland en België hebben sinds kort uitleveringsverdragen met Dubai. En er zijn inmiddels een aantal wereldwijde kopstukken gearresteerd en uitgeleverd. Onder wie dus Taghi, maar ook de maffiose drugshandelaar Rafaele Imperiale en de Bosniër Edin G. Maar het is nog mondjesmaat."
Aan België is tot nu toe nog geen enkele drugscrimineel uitgeleverd. De druk op Dubai zal na de dood van de 11-jarige Firdaous ongetwijfeld toenemen. Want waarom kan haar oom Othman El B. daar nog steeds vrij rondlopen? Of en hoe hij te maken heeft met de dood van Firdaous is nog onduidelijk. Maar de verdenking van drugshandel is in ieder geval zeer sterk.